HronikaSvetVesti

Osmero mrtvih u požaru doma za osobe s invaliditetom u Češkoj

Požar u domu za osobe s invaliditetom koji je usmrtio osam štićenika, a ozlijedio 30 osoba u nedjelju rano ujutro golema je tragedija, rekao je češki premijer Andrej Babis kada je stigao u gradić gdje se dogodila nesreća.

Kako navodi Reuters, požar je izbio u domu u kojem su smješteni uglavnom muškarci s mentalnim i tjelesnim invaliditetom, u gradiću Vejprty na sjeverozapadnoj granici s Njemačkom, prenijela je HINA.

Riječ je o drugom najsmrtonosnijem požaru u Češkoj Republici u tri desetljeća postkomunizma.

Kako navode agencije, u 2010. godini požar u napuštenoj zgradi kojom su se služili beskućnici u Pragu usmrtio je devet osoba.

Požar u u hotelu, također u glavnome gradu,  usmrtio je osam osoba 1995.

Požar u domu u Vejprty izbio je u jednoj prostoriji i proširio se na tri druge, rekao je Michal Zavora, zapovjednik vatrogasnih službi za državnu Češku televiziju.

Osam je osoba umrlo od posljedica udisanja dima.

Loše vrijeme onemogućilo evakuaciju helikopterom

Premijer Andrej Babis doputovao je u Vejprty, nekih 130 km sjeverozapadno od Praga i obećao pomoć države u istrazi uzroka požara koji je zasad nepoznat.

“To je golema tragedija,” rekao je novinarima.

Dojava o požaru stigla je prije pet sati ujutro u nedjelju. Vatrogasci su stigli na mjesto nesreće u roku od deset minuta i uspjeli su spriječiti širenje vatre.

Loši vremenski uvjeti onemogućili su evakuaciju ozlijeđenih helikopterom. Njemačke spasilačke službe sudjelovale su u operaciji spašavanja, rekli su dužnosnici.

Gradić je smješten u administrativnoj regiji Usti na sjeverozapadu Češke, blizu Rudne gore na granici s Njemačkom.

Među ozlijeđenima je i jedan policajac.

Dom je predviđen za smještaj osoba starijih od 18 godina, objavila je češka televizija.

Izvor: Agencije

Foto: Reuters

A. Ni.

Podeli