Kultura

“Lavina” 18. U Novom Pazaru

 Regionalno pozorište Novi Pazar u koprodukciji sa lazarevačkim Puls teatrom izvešće premijerno komad “Lavina” u subotu  18. januara u 20h u Novom Pazaru. Ovaj komad rađen je po tekstu jednog od najpoznatijih turskih dramskih pisaca Tunđera Džudženolua koji se već godinama izvodi širom sveta. Repriza premijere biće izvedena 19. januara takođe u 20  časova.

Sradnja između Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Puls teatra iz Lazarevca nastavila se novom predstavom. Ovog puta je u pitanju tekst najpoznatijeg turskog dramskog pisca Tunđera Džudženolua. Tekst predstave “Lavina” inače je preveden na 32 svetska jezika.

“Predstava koja je predstavljena ovde, zahvaljujući reditelju Stevanu Bodroži se trenutno igra u mnogim evropskim zemljama. Zaista nam je zadovoljstvo što će novopazarska publika imati prilike da gleda ovu predstavu”, kazao je direktor Regionalnog pozorišta Novi Pazar Seadetin Mujezinović.

“Mnogo mi je drago da na ovaj način odajemo počast Tunđeru Džudženolu, jednom velikom piscu, koji nam je pre nego je preminuo dao dozvolu da radimo ovu predstavu. Takođe radimo i na upoznavanju turske kulture koja je veoma bogata ali nedovoljno poznata”, istakao je reditelj Stevan Bodroža.

“Tvrdim sa sigurnošću da ćete uživati u ovoj predstavi. Ona je duboka, potresna, poučna i puna topline i ljubavi”, kazala je direktorka Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković.

Prema rečima glumaca oba ansambla, privilegija je raditi sa rediteljem kakav je Stevan Bodroža.

“Mislim da do sad nismo imali, ili bar ja nisam imao ovu vrstu iskustva rada sa čovekom koji je doneo jako zanimljiv ključ ove predstave. I što je još bolje ovo je jedan od reditelja koji glumac može samo da poželi. Na kraju izvuče od vas što ni vi niste znali da možete”, istakao je glumac Rifat Rifatović.

“Ja lično mislim da sam imao moment izvanredne koncentracije na to što se radi. Što je meni najdraže. Neke tople partnerske igre koje nije uvek lako ostvariva jer glumci mogu da budu razmaženi. A onda smo imali divnog reditelja koji to seče”, dodao je glumac Lazar Maksić.

“Publici će biti zanimljivo da gleda. Nama je bilo jako zanimljivo da radimo. Svi koji budu pogledali predstavu shvati će, koliko je uzbudljivo preispitivati se. Nekada vam se dopadne nekada ne. Mi smo se jako trudili da ovo shvatimo pa onda da pokažemo”, kazala je glumica Lemana Bećirović.

“Ovaj tekst je veoma malo skraćen, ja mislim nekoliko rečenca ili čak par reči, što samo dočarava kakav je tekst i da smo mi hteli da ga radimo onakav kakv jeste, i na način na koji dočarava pravu sliku”, istakla je glumica Puls teatra Jelena Cvijetić.

Predstava je zamišljena kao kamerna jer glumci šapuću tekst pa je i broj gledlaca ograničen. Karte za premijeru su rasprodate, a za reprizu je, koja je predviđena da bude odmah sutradan, 19. Januara, ostalo još vrlo malo.

Podeli