Čajevi na merenje bolji od filter kesica

Svako od nas pije čaj, neko iz navike a neko zbog zdravlja. Istraživali smo koliko naši sugrađani piju čaj i da li više vole prirodne ili one iz kesica, ali i gde se mogu naći prirodni čajevi.

Iako volimo da pijemo čajeve, mnogi od nas nikada se nisu zapitali o kakvom je napitku zaista reč, odakle vodi poreklo i šta ga čini tako posebnim. Stručnjaci ističu da je veoma bitno znati vreme kada se čaj bere. Kako kažu, uvek se suši u hladovini kako bi sačuvao boju i sva lekovita dejsta.

“Ako je neko prehlađen, može da pije zovu. Ona je antivirusni čaj. Sada kada je vreme prehlade i gripa ona snižava telesnu temperaturu i ojačava imunitet. Ako je hronični bronhitis i šlajm onda se pije plućnjak. Ukoliko patite od nesanice, loše spavate, možete piti matičnjak koji ne predstavlja zavisnost kao neki sedativi. Kopriva je dobra za gvožđe, i kaže se da se spanać jede a kopriva pije”, istako je profesor biologije Mitko Avdibašić.

Čaj u kesicama ili industrijski prerađen može se naći u svakoj prodavnici, marketu, a prirodni pravi čaj možete naći i na novopazarskoj Zelenoj pijaci. Ismeta Brulić, priča da se sakupljanjem i prodajom bavi već 35 godina. Naviku da kupuju ovaj čaj imaju uglavnom stariji, a pored nane i kamilice, istakla je da je pitoma kleka veoma lekovita.

“Onaj ko je alergičan na nešto ili ima masnoću pitoma kleka je mnogo dobra. Može se jesti ili se usitniti i pomešati sa medom. Tada ima najbolje dejstvo”, kazala je Brulić.

U razgovoru sa našim sugrađanima saznali smo da se najviše čaj pije iz navike, ali i zbog zdravlja i lekovitog dejstva.

Ukoliko ste od onih koji isključivo piju domće čajeve, morate znati na koji način da ih spremate. Stručnjaci ističu da većinu čajeva treba ili politi ključalom vodom ili u takvu vodu staviti čaj, nikako ih ne treba kuvati jer će izgubiti sva lekovita dejstva.

A. Ademović

Podeli