SvetVesti

Organizacija za ljudska prava u Izraelu: Krše se zakoni, u akcijama privedeno 600 palestinskih maloljetnika

U akcijama koje izraelske sigurnosne snage mjesecima sprovode na području Istočnog Jerusalema, uhapšeno je više od 600 palestinskih maloljetnika, podaci su organizacije za ljudska prava “Udruženje za građanska prava”.

Organizacija sa sjedištem u Tel Avivu pripremila je izvještaj koji se tiče prava desetina palestinskih maloljetnika koje hapsi izraelska policija i nad nekima primjenjuje silu.

Izraelski Haaretz, pozivajući se na organizaciu za ljudska prava, navodi da je u akcijama privedeno više od 600 maloljetnika, uključujući i one koji imaju manje od 12 godina.

Prenijeli su i izjavu jednog 13-godišnjaka koji je priveden unatoč tome što je rekao da mu “roditelji nisu kod kuće”.

“U kuću su ušla četiri policajca. Jedan me zgrabio za vrat i udario glavom o stolicu. Tada me udario tvrdim predmetom u glavu. Bilo me je mnogo strah. Ruke su mi vezali plastičnim lisicama i izveli vani. Mlađi brat je vikao kroz suze”, navedeno je u izjavi palestinskog dječaka koji je oslobođen nekoliko sati nakon ispitivanja.

U izvještaju je navedeno da je izraelska policija počinila prekršaje nad maloljetnicima u Iseviyyeu.

Izraelski zakon zabranjuje pritvor i ispitivanje djece noću ili u obrazovnim ustanovama, ali izraelska policija ignoriše ove zakone kada su u pitanju palestinska djeca.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli