Categories: SvetZanimljivosti

Kina pustila u rad najveći teleskop na svetu

Kina je u subotu i zvanično otvorila najveći svetski radio teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života, izvestila je novinska agencija Xinhua.

Pet stotina metara širok sferni radio teleskop – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) zauzima površinu trideset fudbalskih igrališta, a usečen je u planinski venac jugozapadne provincije Guizhou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“. Kineska agencija Xinhua je izvestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inženjer FAST-a, Jiang Peng, navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svetu. Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrednih naučnih podataka od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekvencije i međuzvezdanih molekula u narednih tri do pet godina, navodi Sinhua.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i SAD i postane glavna svemirska sila do 2030. godine. Peking planira da sledeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Izvori: PC Press, Firstpost

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

4 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

17 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

17 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

17 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago