Categories: Kultura

”Sent” ulazi u punoletstvo

Štampanjem novog broja, književni časopis Sent ulazi u 19. godinu postojanja. Jubilarni 50. i 51. dvobroj posvećen je savremenom književniku Živoradu Nedeljkoviću. U ediciji ”Sent” izašla je i nova knjiga Selme Hasanović pod nazivom ”Vučija lokva”.

Časopis za književnost, umetnost i kulturu – Sent, koji pred čitaoce Srbije i inostranstva izlazi već punih 18 godina, u novom dvobroju donosi radove 9 autora i esejista o književnom stvaralaštvu savremenog književnika Živorada Nedeljkovića. Prema rečima književnika i glavnog i odgovornog urednika ovog časopisa, Enesa Halilovića jubilarni 50. i 51.dvobroj obavezuju redakciju na još ozbiljniji rad.

”U 51. broju stalo je 600 autora sa mnoštvom priloga, esejistike, drame, poezije, proze, književne kritike, intervjua… Današnja težnja nas u redakciji je da objavljujemo što više tematskih brojeva, jer smatramo da se na taj način izdvajamo iz tekuće književne produkcije”, kaže Halilović.

Paralelno sa časopisom u ediciji Sent do sada su izašle 33 knjige. Poslednja je zbirka pesama novopazarske autorke Selme Hasanović pod nazivom ”Vučija lokva”.

”Pisanje za mene predstavlja jedan poriv kom ja, čak i kada poželim, ne uspem da se oduprem. Motivacija dolazi sa svih strana i ja nisam do danas uspela da je definišem”, kaže autorka.

Selma Hasanović je autorka Naučne studije o Hasanaginici, koja je, prema rečima Halilovića, izazvala veliku pažnju stručne javnosti. Izučavaju je i studenti slavistike na američkim univerzitetima.

”Ta knjiga je zaista postigla veliki uspeh! Sada se Selma Hasanović oglašava i kao pesnikinja, i to čini mi se, vrlo zrela. Ona je krenula dvosmerno, i putem nauke i putem umetnosti. Mi joj, kao redakcija Senta želimo sreću u karijeri koja je zaista ozbiljna i koja je već dala neke plodove”, naglašava Halilović.

Ona oduvek piše. Za naučne radove trebalo joj je kaže, manje hrabrosti nego za zbirku poezije, jer, kako objašnjava, mnogo je lakše pisati o drugima nego o sebi. Selma Halilović posvećena je i nauci i umetnosti. Oduvek se bavi pisanjem, i na radost čitalačke publike nastaviće to da čini. Radi u prosveti i uskoro završava doktorske studije književnosti.

S.Lj.

 

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

25 mins ago

Karatisti Feniksa i Perfekta uspešni u Raški

Karatisti dva novopazarska kluba zapaženi na dva takmičenja u Raški.

1 hour ago

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

3 hours ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago