VestiZanimljivosti

Januar bez para i kako ga preživeti – finansijski detoks

Januar svake godine deluje nam kao „zločin i kazna“. Trideset i jedan dan u mesecu stoji kao izazov pred nama, a mi švorc. Da, bili su praznici. A pogled u budućnost je zamagljen.

Posle sezone slava, novogodišnje kupovine i dočeka Nove godine, stigao je januar, mesec u kome, po statistici, građani najviše duguju.

Bankarske statistike govore da u januaru naglo raste broj onih koji preskaču uplatu rate za kredit, jer tokom praznika trošimo više nego što imamo.

Najduži mesec u godini

Ne kaže se bez razloga da je januar najduži mesec u godini. Nova godina po pravilu donese nove izdatke, manjak u novčaniku, ali i višak kilograma. Ti kilogrami će otići sami kada počne stres zbog nedostatka finansija, što je dobro, štedimo na odlasku u teretanu.

Da li znamo šta su nam finansijske slabosti, naročito u vreme novogodišnjih i božićnih praznika – kada marketinški trikovi nikada jače nisu izraženi.

Kada nam kasirka nudi gluposti, sitnice koje nam nisu potrebne, a od kojih se jedva probijamo do same kase. Sve šljašti, prosto nas mami da to „sve“ kupimo. Ko onda misli na finansije i blisku budućnost, i o tome kako preživeti januar.

Opasno po život i zdravlje

Kako kočiti kada je kreditna kartica u rukama, kada popunjavamo čekove, dajemo keš… Ponekad pomislim da je finansijski savetnik ali i njegov nadzor neophodan. Jedan od stručnih saveta je da kada god poželite nešto da kupite, pomislite na palme, plažu, more, miris leta u vazduhu, i možda ćete se predomisliti.

Sigurni koraci u potrošačkom kalendaru

– Dobar plan kupovine, obavezno pre nego što plata legne na račun.

– Spisak troškova: prvo računi, pa hrana, pa pokloni ili već… kako ko misli.

– Budite ljubazni prema sebi, jer je kupoholičarski zanat često kupoholičarsko emotivno zadovoljstvo, i to trenutno.

Novac kojim raspoložite „stavite na papir“ i isplanirajte troškove koje ćete imati do kraja meseca. S jedne strane stavite sve redovne izdatke, a s druge dodatne troškove. Tako ćete u svakom trenutku znati koliko ste potrošili i koliko novca možete izdvojiti za sve ostale potrebe do kraja meseca.

Pratite akcije i prijavite se da primate mejlove o akcijama i popustima

Obavezno se prijavite da primate obaveštenja o svim novitetima i pogodnostima kupovine.

Iako su mejlovi tog tipa najčešće vezani za onlajn-akcije, one su obično usaglašene sa akcijama u prodavnicama, pa ćete u svakom trenutku biti u toku šta se dešava i u prodavnicama i u onlajn-ponudi.

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima posle praznika nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Obilaženjem nekoliko obližnjih prodavnica može dosta da se uštedi, jer razlika u ceni pojedinih proizvoda ide i do 50 odsto. Na sniženjima se ostvari oko 20 odsto ukupnog prometa, kaže statistika.

I ako je za utehu, nagradiće nas februar, koji ove godine ima 29 dana, a i sigurno će stići na realizaciju i neki ispisani ček iz decembra ili neka rata na kreditnoj kartici.

Odlični su praznici, volimo ih, pamtićemo ih po divnom provodu i često ćemo ih se setiti. Što zbog provoda, što zbog dugova.

Izvor: RTS

A. Ni.

Podeli