PolitikaVesti

Ugljanin: Usvajanje Platforma za rešavanje statusa Sandžaka ključni događaj u 2019. godini

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas godišnju konferenciju za medije na kojoj je o događajima važnim za Sandžak i Bošnjake koji su se desili tokom godine govorio predsednik stranke Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je kazao da je ključni događaj u ovoj godini za Stranku demokratske akcije Sandžaka, članstvo simpatizere, za Sandžak i sve njegove građane usvajanje Platforme za rešavanje statusa Sandžaka.

’’Skupština SDA Sandžaka održana povodom 29. godina rada Stranke, usvojila je Platformu za rešenje statusa Sandžaka.Ova platforma zasnovana je na političkim, pravnim, istorijskim, ekonomskim, socijalnim ikulturnim činjenicama.U skladu sa tim u realizaciji ovog projekta sa političkog polja težište ja prošireno i na naučnoistraživačko polje.Specijalni Status Sandžaka je projekat od šireg međunarodnog značaja. Predstavlja nukleus regionalne stabilnosti i saradnje. Ujedno predstavlja rešenje za političke i teritorijalne sporove između susednih država i naroda na balkanu.Stranka demokratske akcije Sandžaka sve svoje aktivnosti usmerava na stručna radna tela u cilju uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak’’ kazao je Ugljanin.

On je naglasio da novi sastav Glavnog odbora SDA Sandžaka čini 333 visoko obrazovanih mladi ljudi, sa visokim obrazovanjem, master i doktorskim akademskim zvanjem, te istakao da je slična situacija i u Organizaciji žena i Asocijaciji mladih stranke.

’’SDA Sandžaka kao stranka sa bošnjačkim nacionalnim i sandžačkim teritorijalnim identitetom ima jasan cilj i definisan put do toga cilja. Mi tačno znamo šta hoćemo i kako to da postignemo’’ kazao je Ugljanin.

On je podsetio da su predstavnici SDA Sandžaka učestvovali na svim sastancima na Fakultetu političkih nauka, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i Skupštini Srbije uz posredovanje Evropske unije i zastupali stavove sadržane u Platformi za rešavanje statusa Sandžaka.

Podeli