DruštvoVesti

Jačanje institucionalne saradnje među Bošnjacima

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća održao je u Sarajevu u sjedištu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca 6. sjednicu na kojoj je prisustvovao i Nj.E. Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjednici bošnjačkih vijeća su informisali člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o aktivnostima vijeća, Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, ali i sa brojnim izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u zemljama članicama Ureda, u svome radu.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je čestitao rukovodstvu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca 27. godišnjicu od osnivanja Vijeća, posebno ističući značaj pokretanja Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i drugih predstavnika Bošnjaka u domovinskim zemljama i dijaspori.

Džaferović je naglasio svoju podršku radu Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, uz jasno opredjeljenje da će se kroz poziciju člana Predsjedništva BiH, u bilateralnim odnosima sa državama u kojima žive Bošnjaci, zalagati za unaprijeđenje položaja Bošnjaka i njihova prava.

Predsjednica Vijeća Dr. Jasmina Curić, se zahvalila gospodinu Džaferoviću na njegovoj nedavnoj posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Sandžaku čime je ukazana čast svim građanima Sandžaka, te što je prepoznao i uložio iskrenog napora i iskazao želju da podrži koordinaciju bošnjačkih vijeća kako bi se aktivnosti Ureda dodatno konkretizovale.

Predsjednica Curić je istakla da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka koje skoro tri decenije ima osnovni cilj, a to je zaštita bošnjačkog naroda Sandžaka i rješavanja  statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Na  sjednici Ured je harmonizovao projektne aktivnosti koje se odnose na temeljne elemente nacionalnog identiteta Bošnjaka, simbola Bošnjaka – grb i zastava, izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, te je naglašena potreba osnivanja javnih ustanova za bosanski jezik i književnosti.

Dogovoreni su konkretni koraci o realizaciji inicijative za organiziranje Konferencije bošnjačkih organizacija i institucija tokom septembra 2020. godine.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovala je u Sarajevu Svečanoj akademiji povodom 27 godina od osnivanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Podeli