Potpisani ugovori u okviru projekta “Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva”

Potpisivanjem partnerskog ugovora stvoreni su svi uslovi za implementaciju projekta ,,Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva”. Potpisnici partnerskog ugovora su – Grad Novi Pazar, Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA), Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Novog Pazara (PSSS) i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“.

Projekat „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva“ usmeren je na unapređenje socio-ekonomskog statusa malih poljoprivrednih gazdinstava, koji se pretežno bave proizvodnjom maline, ali i drugog voća i povrća, kao i žena iz ruralnih područja kroz edukaciju o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi voća i povrća i preduzetništvu, kao i korišćenje skladišnih i prerađivačkih kapaciteta hladnjače koja će biti izgrađena zahvaljujući projektu i vođena po principima socijalnog preduzetništva. Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva kroz socio-ekonomsko osnaživanje malih poljoprivrednih gazdinstava i žena iz ruralnih područja.

Planirano je da se, zahvaljujući projektu vrednom oko 400 hiljada eura, za period od dve godine osnaži najmanje 100 malih poljoprivrednih gazdinstava i najmanje 20 žena iz ruralnih područja sa teritorije Grada Novog Pazara. Osnaživanje podrazumeva i sticanje znanja i veština za: proizvodnju malina i drugog voća i povrća, prikupljanje šumskih plodova i samoniklog lekovitog i začinskog bilja, skladištenje, preradu i plasman finalnih proizvoda kroz korišćenje usluga novoformiranog socijalnog preduzeća.

Projekat „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva“ finansiran je od strane Austrijske razvojne agencije (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje, a implementira ga ASB Austrija u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju, Gradom Novim Pazarom, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka, Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Novog Pazara i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet-Sandžak.

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

17 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

18 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

18 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago