Društvo

Đorđević: Važno mišljenje Novopazaraca

Strategija za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020.do 2023.godine sa dvogodišnjim akcionim planom predstavljena je i u Novom Pazaru. Javnoj raspravi su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Izrazivši zadovoljstvo prisustvom velikog broja građana, Đorđević je rekao da je mišljenje javnosti iz ovog dela Srbije veoma važno kada je u pitanju izrada strateških dokumenata  u oblasti socijalne zaštite, ali i drugim oblastima  za koje je zaduženo njegovo ministarstvo.

Nacrt strategije izrađen je u skladu sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih Nacija, a javne rasprave o ovoj temi, predhodno su održane u Beogradu, Novom Sadu i Užicu.

‘’Stvaranje bezbednog i bezbrižnog okruženja za decu je najvažniji zadatak kako lokalne tako i republičke vlasti – rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je pozvao prisutne, naročito mlade iz đačkih parlamenata da se aktivno uključe u javnu raspravu o ovoj temi.

O nacrtu strategije govorio je specijalni savetnik i član ekspertskog tima Ministarstva za rad zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

‘’Mi smo uspeli da dođemo do nove strategije, odnosno nacrta Strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja, sa željom da damo okvire u kojima treba da ovo društvo I aktivnosti svih sistema treba da deluju, kako bi se smanjio broj nemilih događaja, kada je u pitanju nasilje nad decom’’, izjavio je Vulević.

Pored socijalnih i prosvetnih radnika, predstavnika različitih vladinih i nevladinih institucija i organizacija koje se bave decom, u javnoj raspravi učestvovali su i predstavnici đačkih parlamenata koji su želeli da daju doprinos iskorenjivanju nasilja nad decom i među decom.

Direktor novopazarskog Centra za socijalni rad Adnan Dizdarević, koji je nedavno izabran za predsednika Skupštine stručnih radnika Srbije, ocenio je da je ova javna rasprava od velikog značaja za celokupnu zajednicu te istakao da su socijalni radnici u Novom Pazaru ove godine imali manji broj neodložnih intervencija na terenu u odnosu na prošlu.

Nakon Novog Pazara ovakva javna rasprava održaće se i u Vranju. Kada se razmotre svi predloz i sugestije, ovaj strateški dokument bi, kako se očekuje, trebalo da bude usvojen u prvim mesecima naredne godine.

S.Lj.

Podeli