SvetVesti

U prvoj sedmici decembra u Idlibu prisilno raseljeno 25.000 civila

Zbog napada koje izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruske zračne snage iz Idliba je protekle sedmice raseljeno najmanje 25.000 ljudi.

Direktor lokalne nevladine organizacije Sirijska grupa za koordinaciju Muhammed Hallaj za AA je kazao kako su prognani pobjegli u regije u blizini turske granice.

“Broj prognanih će znatno porasti ako se nastave režimski napadi u Marrtinnumanu, Saraqibu i Erihi u kojima živi 425.000 ljudi”, kazao je Hallaj.

On je kazao da režimske i ruske snage gađaju stambene zgrade, bolnice, džamije, škole i centre civilne zaštite kako bi onemogućile skori povratak raseljenih.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli