SvetVesti

Izrael planira izgradnju novog naselja na Zapadnoj obali

Izraelski ministar odbrane Naftali Bennett odobrio je izgradnju novog naselja u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema izraelskim medijima, izraelski ministar odbrane Bennett odobrio je plan gradnje naselja koje je predviđeno da bude u centru Hebrona, na trgu Al-Senth (Al-Hisbe), koji je Izrael zatvorio nakon masakra 1994. godine.

Naveli su da će za realizaciju projekta biti srušeno oko 50 palestinskih zgrada u gradu Al-Hisbeu.

Palestinci koji žive u Starom gradu u Hebronu, pokušavaju živjeti u teškim uslovima zbog ograničenja izraelskih vojnika i napada radikalnih jevrejskih doseljenika.

U naselju gdje se nalazi otprilike 100 kontrolnih punktova, živi blizu 400 jevrejskih doseljenika.

Trenutno se na području Istočnog Jerusalema nalazi 18, a na Zapadnoj obali 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi oko 650.000 jevrejskih doseljenika.

Jevrejski doseljenici nerijetko izvode vandalske napade u palestinskim naseljima. Jedan od najbrutalnijih takvih napada dogodio se prije tri godine kada je zapaljena kuća porodice Devabishe u mjestu Duma kod Nablusa u kojoj su smrtno stradali 18-mjesečno dijete i njeni roditelji.

Jevrejski ekstremista Baruch Goldstien je 25. februara 1994. godine otvorio vatru u džamiji i tom prilikom ubio 29 Palestinaca, a ranio njih 125.

Nakon toga, izraelske vlasti su iz sigurnosnih razloga, dio u kojem se nalaze mezari vjerovjesnika Ishaka ostavili muslimanima, da tu dolaze, a druge dijelove oslobodili za jevreje. Jedan dio je pretvoren u sinagogu. Dijelove koji su podijeljeni naizmjenično mogu da posjećuju i muslimani i jevreji, ali samo u određenim terminima.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli