Društvo

Ambasador Švajcarske posjetio BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je posjetio ambasador Švajcarske u Beogradu NJ.E. Filip Ge sa saradnicima i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom ovog nacionalnog Savjeta.

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić, upoznala je švajcarskog ambasadora sa aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa problemima Bošnjaka u Srbiji i konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za njihovo rješavanje.

„Na sastanku sam naglasila da su u Sandžaku najveći izazovi sa kojima se suočavamo ekonomska neravnopravnost te neprimjenjivanje principa vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. Predstavnici Švajcarske agencije za pomoć i saradnju su mi predstavili sprovedene projekte odnosno one koji se sprovode, a odnose se na unapređenje života u Sandžaku.“ – istakla je dr. Curić.

Ambasador Ge je rekao da njegova posjeta ima dva razloga.  Prvi razlog je kako bi sa lokalnim vlastima i predstavnicima BNV-a razmijenio mišljenja te kako bi na terenu razumio ekonomske i političke izazove u regionu, a naročito u Novom Pazaru.

„Drugi razlog posjete su projekti koje finansira Švajcarska. Švajcarska spada u prva 4 bilateralna donatora, i to se ne odnosi samo na Srbiju, već na cijeli region.  Dakle, za mene ova posjeta predstavlja veliko zadovoljstvo“ – rekao je Ge.

U posjeti BNV-u pored ambasadora bio je i Žan-Luk Eš, zamjenik ambasadora, a goste iz ambasade Švajcarske su primili predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić, predsjednik Izvršnog odbora, dr. Hasim Mekić, te Elvir Eminbegović, potpredsjednik IO.

 

Podeli