Društvo

U toku uzorkovanje površinskih voda

Odeljenje za zaštitu životne sredine u saradnji sa beogradskom firmom ”Miphem” ovih dana vrši uzorkovanje površinskih voda na teritoriji Novog Pazara. To je inače redovna aktivnost na osnovu koje se ispituju fizičko-hemijske i mikrobiološke karakteristike voda na ukupno 45 javnih česama. Kako je najavljeno, rezultati analize biće poznati za mesec dana.

Vazduh, voda, zemljište i buka osnovini su parametri na osnovu kojih se utvrđuje stanje životne sredine.

”Na ovaj način pratimo kako nam je stanje izvorišta, kao alternativnih izvora snabdevanja vodom i moćićemo da obavestimo građane o ispravnosti. Danas u toku dana obićićemo tridesetak lokacija i u naredna tri četiri dana očekujemo da se završi ovaj posao”, rekao je Rastko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradsle uprave Novi Pazar. On je istakao da je to dobar način za kontrolu svih izvorišta.

”Pored ovih javnih česama uzimaju se uzorci pored puteva, i školski vodovodi. Interesantna su nam sva izvorišta kojima ne rukovodi JKP ”Vodovod i kanalizacija”,” kazao je Arsenijević. 1,54

Ovakve analize vrše se najmanje jedanput godišnje, a rezultati fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzorkovanih voda trebalo bi da budu gotovi za mesec dana.

S.Lj.

Podeli