Categories: Društvo

Dan invalida obeležen i u Novom Pazaru

Članovi svih gradskih organizacija, koje okupljaju osobe sa invaliditetom, uz raznovrstan kulturno – zabavni program obeležili su danas 3.decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Uz podršku Gradske uprave na ovaj način sva udruženja obeležavaju svoj dan poslednjih šest godina. U tom periodu zaživelo je 6 novih usluga socijalne zaštite, a u planu su i nove, jer je, kako najavljuju nadležni, uz pomoć potpredsednika vlade i ministra Rasima Ljajića, transfesr sredstava dodatno uvećan za oblast socijalne zaštite.

Na proslavi su bili članovi: Saveza slepih i slabovidih, Udruženja gluvih i nagluvih, Udruženja paraplegičara, Društvas za cerebralnu paralizu, Udruženja civilnih invalida rata i Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, ali i njihovi dragi gosti iz Uprave grada.

”Grad Novi Pazar planira za sledeću godinu više od 100 miliona za oblast socijalne zaštite. Iz godine u godinu uvećavamo sredstva podižući tako i kvalitet i asortiman usluga. Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru ogleda se i kroz broj usluga socijalne zaštite kojih sada ima 7,” rekao je član Gradskog veća Fevzija Murić. On je najavio da se naredne govine planira renoviranje prostorija Centra za socijalni rad u kojem se nalazi najveći broj ovih organizacija, kao i izgradnja sprata na zgradi Društva MNRO za instaliranje nove usluge ”stanovanje uz podršku” koja retko gde ima u Srbiji.

”Akcionim planom grada, predviđena je izrada baze podataka o osobama sa invaliditetom kako bi se preciznije utvrdilo za koje kategorije su potrebna veća finansijska sredstva – kazao je Murić i istakao da je za tekuću godinu, uz pomoć potpredsednika vlade i Ministra Rasima Ljajića obezđen veći transfer za socijalnu zaštitu.

Procenjuje se da 10 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom, a da neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva Srbije. Dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

18 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago