BNV: Programski savjet RTS- a mora da poštuje zakone

Povodom izjave predsjednika Programskog savjeta RTS-a Milivoja Pavlovića prenijete u tekstu „O bosanskom jeziku 5. decembra” autorice Safete Biševac, a koji je objavljen u dodatku „Sandžak Danas“ 29. novembra 2019. godine Bošnjačko nacionalno vijeće u saopštenju za javnost, obavještava javnost da predsjednik Programskog savjeta Milivoje Pavlović iznosi neistine i obmanjuje širu javnost u Srbiji.

”Predsjednik Programskog savjeta RTS-a Milivoje Pavlović u izjavi za dnevni list Danas kaže da „u mišljenju Poverenice piše da Programski savet ne diskriminiše Bošnjake, ali da pitanju programa na maternjem jeziku treba pristupiti vrlo oprezno“ što je netačno prenošenje stavova iz mišljenja Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, jednog nezavisnog, samostalnog i specijalizovanog državnog organa Republike Srbije.

U mišljenju Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti jasno stoji da „osporavanjem bosanskog jezika kao jezika bošnjačke nacionalne manjine u Zaključku programskog saveta, ovaj savet povredio je  odredbe čl. 6. i 24. Zakona o zabrani diskriminacije, a vezi sa članom 3. Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kojim je Srbija prihvatila da se odredbe Konvencije primenjuju i na bosanski jezik“.

 Podsjećamo predsjednika Programskog savjeta RTS-a da ukoliko se nekim aktom krši Zakon o zabrani diskriminacije, to posljedično znači da je u pitanju akt diskriminacije. Programski savjet RTS-a jeste postupio diskriminatorno prema Bošnjacima i to Povjerenica u svom mišljenju jasno i nedvosmisleno kaže.  Povjerenica u svom mišljenju navodi i da je prekršena Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima Savjeta Evrope, sa čime je predsjednica BNV upoznala i šefa Misije Savjeta Evrope prilikom njegove posljednje posjete BNV-u.

Napominjemo da će uskoro biti objavljen izvještaj Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope za praćenje implementacije Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koji će obuhvatiti sve relevantne informacije vezane za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da pripadnici bošnjačkog naroda uredno plaćaju RTS pretplatu čiji Programski savjet pokazuje diskriminatorski odnos prema Bošnjacima. Da stvar bude još gora, Programski savjet RTS-a iznosi neistine, negira zvanično potvrđenu diskriminaciju i najotvorenije krši zakone Republike Srbije.

Imajući u vidu da je zvanično i potvrđena tvrdnja Bošnjačkog nacionalnog vijeća da je izvršena drska diskriminacija, u demokratskim i uređenim zemljama bilo bi normalno očekivati izvinjenje i otklanjanje posljedica diskriminacije.

Pozivamo srbijansku javnost da osudi ponašanje predsjednika Programskog savjeta RTS-a, da osudi drsku diskriminaciju nad Bošnjacima te stane u odbranu demokratije i vladavine prava u Srbiji” navodi se u saopštenju BNV-a.

Podeli