Categories: DruštvoVesti

BNV: ”Ekstremni srpski nacionalizam ponovo vlada Srbijom”

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje skandiranja ekstremnih nacionalističkih grupa koja su se okupila ispred pritvorske jedinice Međunarodnog tribunala u Hagu i veličali Ratka Mladića koji je pravosnažno osuđen za zločin genocida u Srebrenici.

”Veličanje osuđenih ratnih zločinaca jeste najdirektnija prijetnja bošnjačkom narodu i njihovom opstanku u Sandžaku.

Nakon što je četnički general Draža Mihailović rehabilitovan i nakon što je aktuelni beogradski režim rehabilitovao odgovorne za zločine počinjene u ratovima 90-tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sandžaku i na Kosovu, srpski esktremni nacionalizam ponovo se širi i kao zaraza ulazi u sve pore srbijanskog društva.

Ovim putem naglašavamo da odsustvo osude ekstremnih nacionalističkih ispada zapravo predstavlja tihu podršku srbijanske javnosti ratnim zločincima i ljudima koji su odgovorni za najsvirepije zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Oživljavanjem ideja ekstremnih srpskih nacionalista širi se i neprijateljstvo i mržnja prema bošnjačkom i ostalim nesrpskim narodima koji žive u državi Srbiji.

Trenutni režim u Beogradu već duže vrijeme, pred očima evropske i svjetske javnosti, otvoreno negira postojanje Bošnjaka i bosanskog jezika, negira zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i druge zločine na Balkanu, koje su počinile srpske oružane snage nad nesrpskim narodima, što kao posljedicu ima destabilizaciju prilika na Balkanu i prijetnju za mir.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da jugoslovenska kriza i dalje nije riješena i da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji i dan danas nema riješeno nacionalno pitanje, a njegov opstanak ugrožava novi talas širenja ideja ekstremnih srpskih nacionalista.

Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, ovim putem poziva međunarodnu zajednicu da najhitnije moguće zakaže konferenciju i time riješi jugoslovensku krizu koja još uvijek traje.

Trajnim rješenjem bošnjačkog pitanja, svi narodi Balkana bi ušli u period mira, stabilizacije i saradnje” navodi se u saopštenju BNV-a.

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

17 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

24 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

24 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

1 day ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

1 day ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

1 day ago