DruštvoVesti

Zemljotres u Albaniji osetio se i u Novom Pazaru

Najmanje šest osoba je poginulo u snažnom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice po Rihteru koji je jutros u 3.54 pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a osetio se u celom regionu. Više od 300 osoba je povređeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku i premijeru Republike Albanije Iliru Meti i Ediju Rami, povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Albanski premijer Edi Rama napisao je na Tviteru da su premijeri Italije i Grčke Đuzepe Konte i Kirjakos Micotakis naredili da se kao pomoć u Albaniju pošalju letelice sa specijalnim timovima.

Čitaoci RTS-a javljaju da su zemljotres osetili tokom noći i u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Kruševcu.

Radio-televizija Albanije javlja da se u ruševinama u Tumanu nalaze dve porodice od osam i pet članova i da je u toku akcija spasavanja. Panorama navodi da su 22 osobe spasene iz ruševina u Draču.

Povređeno je više od 300 osoba. Hitne službe primile su skoro 400 poziva za pomoć.

Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da je poginulo najmanje šest osoba, prenosi Rojters.

Među povređenima i poginulima nema državljana Srbije, kaže za RTS Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić. Delegacija od 100 privrednika je trenutno u Tirani zbog međunarodnog sajma, ali su svi na bezbednom.

Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da su u zemljotresu poginule najmanje četiri osobe, prenosi portal Panorama.

Pet osoba stradalo u zemljotresu, četiri žene u mestu Tumana i jedna osoba u Draču, navode albanski sajtovi.

Jačina naknadnog potresa bila je 5,4 jedinice po Rihteru, zabeležio je Američki geološki zavod.

Tri osobe poginule su u zemljotresu, potvrdilo je ministarstvo odbrane Albanije, prenosi portal Panorama.

Još jedan snažan potres zabeležen je oko 7.10, javlja Rojters.

Ministarstvo zdravlja Albanije saopštava da je povređeno 150 ljudi, a veliki broj objekata je srušen ili je pretrpeo značajnu štetu.

U Draču je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete, javljaju lokalni mediji. Građani Tirane izašli su na ulice, neki sa bebama u naručju.

Obrušen deo hotela u Draču

Rojters prenosi da su, prema za sada raspoloživim podacima, poginule tri osobe.

Premijer Albanije Edi Rama napisao je na Tviteru da se intenzivno radi na tome da se spasi svaki mogući život i da je snažan zemljotres prouzrokovao ozbiljne posledice.

Edi Rama

Goditja e fuqishme e tërmetit ka krijuar pasoja të rënda dhe fatkeqësisht kemi jetë të humbura😢Të gjitha strukturat e shtetit janë në këmbë qysh në momentet e para pas goditjes. Punohet intensivisht për të shpëtuar çdo jetë të mundshme në disa pika fatale në Durrës e Thumanë

Eshtë një moment dramatik ku sidoqoftë duhet të ruajmë me çdo kusht qetësinë,të qëndrojmë pranë njëri-tjetrit e ta përballojmë këtë goditje SE BASHKU🤝Ne do të bëjmë gjithçka kemi në dorë dhe me miqtë e mëdhenj në krah do ta kalojmë edhe këtë situatë🙏#Kurajo #Durim #Solidaritet

“Ovo je dramatičan trenutak u kome moramo biti mirni, stajati jedni pored drugih i suočiti se sa tim udarcem. Učinićemo sve što je u našoj moći da zajedno sa prijateljima prevaziđemo ovu situaciju”, naveo je Rama na Tviteru.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 12 kilometara, a osetio se u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH.

Mediji javljaju da je najveću štetu pretrpeo Drač gde je više desetina ljudi prevezeno u bolnice.

Najviše objekata oštećeno je u mestu Tumana 35 kilometara od Tirane, a dosta je porušenih zgrada i u Draču. Albanski mediji javljaju da je reč uglavnom o starijim objektima, rekao je za RTS ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.

Zemljotres nešto manje snage od 5,3 stepeni Rihtera dogodio se u neposrednoj blizini u septembru ove godine i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća.

Zemljotres se osetio i u Kruševcu i Požegi, javljaju dopsinici RTS-a.

 

Izvor: RTS, ROJTERS, PANORAMA.AL, RTSH.Al

Foto: Tanjug, AP/STR

Podeli