Kultura

Peti ”Novi Pazar sevdah fest”

Peti ”Novi Pazar sevdah fest” održan je sinoć u koncertnoj dvorani Kulturnog centra. Osim mladih izvođača sevdaha iz Novog Pazara publici su se predstavili i gostujući izvođači regije, ali i Bosne i Hercegovine. Organizatori manifestacije su hor ‘’Isa-beg’’ i Kulturni centar, a pokrovitelj je Grad Novi Pazar.

Koncert je počeo minutom ćutanja kako bi organizatori i svi prisutni odali počast prerano preminulom Lazaru Mijailoviću iz prijateljskog kuda ‘’Ras’’. Potom su se publici predstavili mladi izvođači sevdaha iz Novog Pazara, susednih opština i iz Bosne I Hercegovine.

”Peti jubilarni sevdah fest ispunio je svoju misju, jer sve više mladih počinje da se bavi ovom vrstom muzike”, rekao je ispred KUD-a ”Isa-beg” Elvir Bogućanin.

Bosanski sevdah u izvedbi fojničanskog vokalnog ansabla ”Srma”, oduševio je publiku. A tradicionalna ljubazbnost Novopazaraca je nešto što svim gostima postaje najjači utisak.

”Došli smo dan ranije. Ono što nas je posebno dojmilo je ta ljubazbnosr i gostoprimstvo ljudi iz Novog Pazar”, rekla je članica vokalnog ansambla ”Srma” iz Fojnice, Razija Buharalija.

S.Lj.

Podeli