Categories: EkonomijaVesti

Novi e-šalter ubrzaće i pojednostaviti procedure: Geodete na “klik” sa katastrom

Poslovi sa RGZ moći će da se obave preko licenciranih organizacija u gradovima.

Republički geodetski zavod je razvio, testirao i pustio u rad elektronski šalter. Zahvaljujući njemu poslove, za koje građani moraju da uposle licencirane geodete, u Katastru će preko njih završavati – onlajn. U praksi, 90 odsto obaveza sa zemljišnom administracijom klijenti će sada završavati u licenciranoj geodetskoj organizaciji. Njih je trenutno 440 u Srbiji. A najveća prednost je što će to moći da rade u gradu u kome žive, bez obzira na to gde se nepokretnost nalazi.

Svi oni koji su preparcelisali njive, menjali gabarite kuće, doziđivali objekte, od jednog stana napravili dva, o ovim promenama će RGZ obaveštavati putem e-šaltera. Trenutna promena vlasništva nepokretnosti ostaje posao notara, koji su već umreženi, a knjiženje radnije stečenih kvadrata – obaveza građana ili advokata. U poslednjem slučaju, moraće se i dalje pred šalter RGZ.

Nova procedura će smanjiti ogromne probleme građanima Srbije i unaprediti efikasnost u radu i smanjiti korupciju – navodi se u saopštenju RGZ. – Donosi veliku uštedu vremena i novca, imajući u vidu da je do sada bilo neophodno otputovati u mesto u kom se nepokretnost nalazi i podneti zahtev u tamošnjoj službi katastra nepokretnosti. U praksi, ovim unapređenjem građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva katastru putem licenciranih geodetskih organizacija. Sada će građani sve svoje poslove vezane iz oblasti rada geodetskih organizacija. Sada postoji brz, pouzdan, dostupan i besplatan pristup koji otklanja mnogobrojne nedoumice i nesporazume dok su ranije građani bili ostavljeni na milost i nemilost raznim mešetarima koristeći činjenice da je sistem bio nepristupačan. Novi e-servis je najlakši, najbrži i najpouzdaniji put da građani reše probleme vezane za njihovu imovinu.

RGZ trenutno ima 260 šalterskih radnika. Proširenjem e-šaltera zapravo su dobili 440 “pomoćnika”.

Licencirane geodetske organizacije će raditi što i do sada, ali mi ćemo sada testirati njihove kapacitete – rekao je u ponedeljak Borko Drašković, direktor RGZ. – Oni imaju vremena da saslušaju građane, da im odgovore na pitanja i pomognu. Sada će 90 odsto posla sa Katastrom građani moći da završe kod njih.

Osim za katastarsku proceduru, e-šalter već služi i u procedurama Poreske uprave, lokalne poreske administracije i javnih komunalnih preduzeća.

USLUGE BEZ OGRANIČENjA

U Srbiji trenutno postoji 440 licenciranih geodetskih organizacija. One nemaju nikakva ograničenja u vezi pružanja geodetskih usluga – ni u pogledu teritorije, radnog vremena ili nekog drugog ograničenja. RGZ je izradio i mapu licenciranih geodetskih organizacija, a može joj se pristupiti preko naslovne stranice.

 

Izvor: Novosti

Foto: K. Mihajlović

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

11 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

11 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

12 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago