DruštvoVesti

Ljajić otvorio višespratnu garažu na Kopaoniku

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je na Kopaoniku novoizgrađenu višespratnu parking garažu za putnička vozila.

“Prva javna garaža na Kopaoniku sa 369 parking mesta unaprediće rad kompletnog ski centra naročito u toku zimske sezone kada je posećuje najveći broj domaćih i stranih turista.”ocenio je Ljajić.

Sredstva za ovu investiciju obezbedila je Vlada Republike Srbije i Ministartvo trgovine, turizma i telekomunikacija u vrednosti od 100 miliona dinara, dok je 470 miliona obezbedilo JP “Skijališta Srbije”.

“To je vrednost prve i druge faze uređenja. Prva faza podrazumeva izgradnju garaže , a u drugoj fazi biće izgrađen heliodrom koji će biti završen u toku iduće godine, ” pojasnio je direktor Skijališta Srbije, Dejan Ćika.

Velika savremena gararaža sa 309 zatvorenih i 60 otvorenih parking mesta rasteretiće centar Kopaonika i olakšati parkiranje brojnim turistima . Ministarstvo turizma i JP “Skijališta Srbije” imaju zajednički cilj, a to je da Kopaonik bude celogodišnja turistička destinacija.

“Iz godine u godinu ski centar Kopaonik širi svoje kapacitete, kako smeštajne tako i infrastrukturne. Danas imamo 15 hotela,od toga  4 aprtmanska smeštaja i 11 hotela. Većina hotela je visoke kategorizacije što govori i o privatnim investicijama i ulaganjima u ovaj ski centar”, objasnio je Ljajić.

On je podsetio da je JP “Skijališta Srbije” mnogo uradilo na poboljšanju infrastrukture kada su u pitanju ski staze. Najavljeno je i poboljšanje letnjih sadržaja.

“Naš cilj je i povećanje ukupnog turističkog prometa i povećanje broja gostiju , naročito stranih.”, napomenuo je Ljajić.

Ljajić smtra da će strane turiste privući i izgradnja gondole koja će voditi od Brzeće do vrha Mali Karaman. Očekuje se da će izgradnja početi naredne godine sredstvima kredita Evropske investicione banke. Procenjena vrednost tog projekta je 22.5 miliona evra bez PDV-a.

“Na taj način ćemo sprečiti dalju neopravdanu urbanizaciju centra Kopaonika , a razvijaćemo podnožje Kopaonika, Brzeće i Jošaničku Banju. Očekujem da ćemo naći i ulagače za sam objekat Jošaničke Banje. Kada sve to završimo možemo da govorimo o Kopaoniku kao celogodišnjoj turističkoj destinaciji“, kazao je Ljajić.

Predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić istakao je značaj ovih investicija i za Opštinu Raška.

“Ovom garažom i parking mestima koja pokušavamo da održavamo prethodnih godina stigli smo na cifru od oko 1.000 parking mesta na Kopaoniku. Nadam se da ćemo na taj način još ove sezone poboljšati ponudu Kopaonika i da će naši turisti biti zadovoljniji”, kazao je Rakitić.

Novootvorena garaža je urađena po najvišim standardima. Ona sadrži : dva boksa za pranje, mokre čvorove, identifikaciju parking mesta, parking mesta za invalide i  punjače za elektroautomobile.

Ministarstvo odbrane ustupilo je zemljište za izgradnju ove višespratne garaže.

A.M.K.

Podeli