Jeste li znali da žensko srce kuca brže od muškog? Evo još zanimljivih činjenica

Žensko srce kuca deset odsto brže od muškog, pa tako razlika između njih iznosi osam otkucaja u minuti. A ono što za rad ovog mišića podjednako prija i ženama i muškarcima jeste – smeh. Istraživanja pokazuje da je oko 15 minuta smejanja na dnevnom nivou lekovito za srce koliko i pola sata pravilnog vežbanja.

Međutim, ono “ne voli” ponedeljak, pa se tako početkom nedelje dogodi za 20 odsto više srčanih udara nego drugim danima. Stručnjaci to objašnjavaju pojačanim stresom i depresivnim mislima zbog povratka na posao posle vikend odmora i relaksacije.

Istraživanja pokazuju i da jutro nije omiljeno doba dana za srce, pa su tako naučnici sa Harvarda došli do saznanja da je rizik od infarkta tada veći za čak 40 odsto. Objašnjenje istraživača je da kada se probudimo naše telo luči adrenalin i hormone stresa, pa se povećava potreba za kiseonikom. Krv je ujutru daleko gušća, zbog čega ga srce teže pumpa. Međutim, kako čovek mora da prione na radne obaveze, on “skače” iz kreveta, umesto da se probudi ranije da bi mogao još malo da se protegne u krevetu i tako spusti tenziju.

 

Izvor: Novosti

Podeli