KulturaVesti

Književnim susretima BNV počelo obeležavanje Dana Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je obeležavanje 20. novembra – Dana Sandžaka počelo Sandžačkim književnim susretima. Ovo je trinaesto okupljanje književnika, a ove godine predstavilo se 15 pisaca iz Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije te predstavnici nacionalnih manjina koji žive u Srbiji.

Ovogodišnje književne susreta u Bošnjačkom nacionalnom vijeću susrete otvorio je potpredsednik Vijeća Fuad Baćićanin koji je tom prilikom rekao da su književni susreti idealna prilika da se oživi ideja povezivanja ljudskih sličnosti i upoznavanja različitosti kroz pisanu reč.

„Lijepa pisana riječ je najbolji trag vremena u kojem jedna generacija živi i odrasta. Vjerujem da će i ovogodišnji književni susreti nastaviti da izgrađuju neraskidive veze između učesnika, vas koji kazujete lijepe riječi i nas koji vas slušamo, te da ćemo svi nakon ovog blagdana postati bogatiji.“ – istakao je potpredsjednik Baćićanin.

Sandžački književni susreti su nacionalna kulturna manifestacija sandžačkih Bošnjaka koja se tradicionalno organizuje u okviru obeležavanja 20.novembra – Dana Sandžaka. Namera BNV je da ovim susretima doprinese afirmaciji i popularizaciji sveukupnog književnog stvaralaštva Bošnjaka i bosanskog jezika, kao maternjeg jezika sandžačkih Bošnjaka.

Izvor: BNV

 

Podeli