Čestitka predsjednice BNV Jasmine Curić povodom Dana Sandžaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra -- Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građanima i građankama Sandžaka.

U čestitki se kaže:

“20. novembra 1943. godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS.

Tog dana u vihoru Drugog svjetskog rata, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja posebnosti svoje zemlje, Sandžaka. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika.

Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena.

Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i  Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

Tokom naredne dvije godine, ZAVNOS je bio sandžačka vlada sa planom da Sandžak postane zasebna federalna jedinica.

Dan Sandžaka je nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudskim pravima i trajno evropsko opredjeljenje naroda koji žive u Sandžaku.

Svim građanima Sandžaka kao i  onima koji su daleko a Sandžak im je u srcu, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i svoje lično ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da jedinstveni i složni čuvamo naš Sandžak.”

 

Podeli