Kultura

Okrugli sto o svečanosti mevluda

U okviru projekta novopazarskog Kulturnog centra, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru podrške projekatima nematerijalnog kulturnog nasleđa nacionalnih manjina, održan je okrugli sto o svečanosti mevluda, kao važnog segmenata nematerijalne kulturne baštine Bošnjaka. Ono što sledi u narednom periodu, prema rečima organizatora iz Kulturnog centra, je registracija i ustanovljenje svečanosti mevluda, kao važne manifestacije svih Bošnjaka.

Istorijski ambijent razvoja mevluda kod Bošnjaka u Sandžaku, značaj mevludskih svečanosti u očuvanju verske tradicije, žanr mevluda u bošnjačkoj kniževnosti, mevlud kao blagdan i manifestacija, neke su od tema ovog okruglog stola, koji je okupio intelektualnu elitu Sandžaka.

”Sam mevlud, kao veoma značajna manifestacija duhovnog i vjerskog karaktera na ovim prostorima je zahvalna tema i sastavni je dio naših života na ovim prostorima, ali i važan segment našeg duhovnog doživljavanja, kako djelatnosti pejgambera Muhameda a.s. tkao i poslednje božije objave koja je došla njemu”, izjavio je jedan od učesnika, istoričar Esad Rahić.

Prema rečima organizatora iz Kulturnog centra, ova tema nije nova, predhodilili su joj manifestacije i seminari predhodnih nekoliko godina. Ono što sledi je registarcija i ustanovljenje svečanosti mevluda.

”Pri prijavljivanju za listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa veoma je važna održivost. Ja se nadam da će Kulturni centar ispuniti taj emanet i registrovati manifestaciju mevluda”, rekla je autorka projekta, Hasna Ziljkić.

S.Lj.

 

Podeli