DruštvoVesti

Kako spremiti automobil za zimu?

Izuzetno topli oktobar i novembar su nas malo razmazili, ali polako u naše krajeve stiže i zima.

Temperature su sve niže, pa bi postepeno trebalo spremati i svoje automobile za zimski period.

Više od dve nedelje na snazi su i zakonske norme za zimski period, uključujući gume, koje zbog visokih temperatura i izostanka snežnih padavin92a nisu bile i striktno potrebne.

Ipak, kako nam se bliži period kada će prosečna dnevna temperatura biti ispod 10 stepeni, ko nije zamenio letnje gume mogao bi polako da to učini.

Osim toga, ključni detalji na koje bi trebalo da obratite pažnju pre nego što potpuno zahladi jesu tečnosti i optika.

Proverite stanje rashladne tečnosti (antifriza) u vašem autmobilu, i pređite na zimsku tečnost za čišćenje vetrobrana.

Pripremite se i za velike minuse tako što ćete sve kedere na automobilu prekriti zaštitnim slojem, a mi vam preporučujemo glicerin.

Dobro očistite vaše farove, po mogućnosti ispolirajte ih i ukoliko su neke sijalice spremne za zamenu nemojte da ste lenji, promenite ih.

Kada se uslovi za vožnju na putu promene, kada kolovoz bude vlažniji, a temperature niže, malo promeniti i svoj stil vožnje.

Pre svega, manje korisite pedalu za kočnice, a više svoj motor prilikom usporavanja, jer je mnogo bezbednije, posebno u krivinama.

Budite i posebno oprezni kada vozite u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, jer kada padne mrak, u roku od sat vremena uslovi na putu mogu postati mnogo nezgodniji, pa budite posebno oprezni u tim periodima dana.

Jer tokom zimskih noći čak i kada nema padavina postoji mogućnost da se na kolovozu formira tanak sloj leda.

Ukoliko imate nekoliko godina star akumulator, predlažemo vam da ga pre većeg zahlađenja napunite i da uz sebe u kolima za svaki slučaj imate kablove za startovanje.

Ako često idete u planinske delove, bez obzira da li su vam gume nove i na njima šara duboka, nosite sa sobom i odgovarajuće lance. U određenim oblastima su i obavezan deo zimske opreme.

Nemojte da žurite tamo gde ste krenuli, najbitnije je stići. Poštujte pravila, vozite oprezno i srećan put!

 

Izvor: B92

Foto: candy18/Depositphotos

Podeli