Categories: DruštvoVesti

Uskoro uklanjanje radioaktivnih gromobrana

Radioaktivni gromobrani sa četiri stambene zgrade u Novom Pazaru biće zamenjeni novim do kraja godine, najavljeno je iz Gradske uprave.

Raspisan je tender za izbor kompanije koja će obaviti taj posao. Ona će nakon  demontaže radioaktivne gromobrane na bezbedan i siguran način, uskladištiti u “Nuklearnim objektima Srbije”.

Radioaktivni gromobrani nalaze se na Novoj lučnoj zgradi  i stambenim zgradama u Omladinskoj ulici, Jaliji i na Keju 12. srpske brigade.

Član gradskog veća Esad Fazlić kaže da se za taj posao moraju angažovati stručna lica, koja okupljaju samo dve firme u Srbiji.

“U toku je tenderska procedura, posle toga će uslediti potpisivanje ugovora. Nadamo se da ćemo sve poslove obaviti do kraja godine”, rekao je Fazlić.

Gromobrani koji će uskoro biti demontirani ne predstavljaju opasnost po građane, jer  nisu oštećeni i u pravilnom su položaju, ističu nadležni. Njihovo stanje se redovno prati.

“U ovom trenutku su ispravni i u funkcionalnom su stanju i nemaju nikakva štetna dejstva po građane koji žive u tim i susednim zgradama. Njihovo štetno dejstvo počinje nakon kontakta sa nestručnim licima, koja bi pokušala da ih skinu”, objasnio je Fazlić.

On podseća  da je zimski period idealno vreme za zamenu gromobrana, jer je tada manje atmosferskih pražnjenja, što je važno, jer će objekti na kratko biti bez gromobrana u toku zamene.

“Stižu najsavremenije gromobranske instalacije, koje će zameniti ove koje mogu imati štetna dejstva, a koje se primenjuju decenijama. Stari se i po fizičkom obliku razlikuju od novih gromobrana”, rekao je Fazlić.

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada. Umesto njih, tu obavezu je na sebe preuzela lokalna samouprava, a prema procenama posao uklanjanja radioaktivnih i postavljanja novih  gromobrana koštaće oko 1,4 miliona dinara.

Z. M.

 

Podeli

Zoran Maksimovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

23 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago