DruštvoVesti

Srbija uspostavlja nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije sa kompanijom Huawei

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović potpisao je danas, na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju, Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije sa direktorom kompanije Huawei u Srbiji Li Mnćun.

Memorandum je potpisan u okviru posete delegacije Vlade Kini, a tom činu je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ministri koji su članovi naše delegacije.

Jovanović je istakao da je ovo prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, navodeći da će najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi, sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huawei, biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu, odmah po njegovom otvaranju.

Ovi sistemi, kako je objasnio, omogućiće razvoj najsavremenijih usluga eUprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa strategijom Vlade za razvoj veštačke inteligencije do 2025, koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije deo je donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje vredne 13 mil EUR, a kompanija Huawei će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju, koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu.

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izradu predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije za period 2020–2025. godine, čime će naša zemlja biti jedna od prvih država Jugoistočne Evrope koja ima ovakvu strategiju.

Strategija će obuhvatiti prioritetne politike sa akcentom na razvoj veštačke inteligencije u obrazovanju, istraživanju, inovacijama, državnoj upravi i privredi.

U ovoj fazi izrade strateškog okvira za razvoj veštačke inteligencije, na osnovu rezultata do sada sprovedenih konsultacija i izvršenih analiza, ustanovljeno je da postoji potreba da se formulišu mere za dostizanje više ciljeva.

Reč je o sledećim ciljevima: razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovan na veštačkoj inteligenciji, unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije, kao i mere za osiguravanje njene etične i bezbedne primene.

 

Izvor: eKapija

Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)

Podeli