DruštvoVesti

Ispred crkve uz gusle veličali zločine, Mešihat IZ u Srbiji najoštije osudio

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog poslednjih dešavanja, tj. četničkog orgijanja pripadnika Udruženja „Kraljevina Srbija“ 20.10.2019. godine na Četničkom saboru u selu Riljac kod Trstenika, pred lokalnom pravoslavnom crkvom, uz prisustvo i blagoslov njenog sveštenika, kada su uz gusle upućene najgnusnije reči mržnje muslimanima Novog Pazara, poput „kad četničko grlo jekne, u Pazaru bula strekne…“, te „Hajrudine možeš li slanine, kad ti četnik sa tavana skine…“, uz veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića, odgovornog za genocid nad muslimanima Bošnjacima.

U saopštenju za javnost Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, navode da, kada se prethodno spomenutom doda i činjenica da je grad Kragujevac nedavno jednu ulicu nazvao po četničkom vođi Dragoljubu Mihajloviću, te da je 04.11.2019. godine na adresu Islamske zajednice u Srbiji  u zatvorenoj poštanskoj koverti poslat pištoljski metak od strane pošiljaoca „Đorđa Petrovića“, ulica „Svetog Cara Lazara 3“ iz „Orašca“, sa utisnutim poštanskim pečatom iz Beograda od 31.10.2019. godine, što je direktna prijetnja i jasna poruka pripadnicima islama da nisu poželjni u ovoj državi, više je nego jasna i opravdana zabrinutost i osuda pomenutih događaja.

”Iako je zadnji slučaj prijavljen Policijskoj upravi Novi Pazar, uz zahtev da se poduzmu sve mere kako bi se vinovnik još jedne u nizu pretnji Islamskoj zajednici priveo pred lice pravde, od najviših državnih organa, predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevamo da svojim autoritetom Islamskoj zajednici i njenim članovima – pripadnicima islama pruže potrebnu zaštitu, te uverenje da je zemlja Srbija i njihova domovina u kojoj mogu živeti i osećati se slobodno u duhu svoje vere i kulture, bez straha za svoj život i bezbednost, te život i sigurnost članova svojih porodica”

U saopštenju za javnost Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ističe se da očekuju reakciju i konkretne korake nadležnih državnih organa u cilju pronalaženja i kažnjavanja odgovornih osoba, a pripadnicima islama u državi Srbiji poručuju da održe prisebnost i ne odgovaraju na provokacije, te da Islamska zajednica budno prati i analizira sve događaje.

Podsećamo, na Youtube kanalu i Facebooku, u utorak se pojavio klip u kojem članovi Udruženja ”Kraljevina Srbija” tokom održavanja Četničkog sabora u selu Riljac kod Trstenika, uz gusle pevaju stihove koji jasno ukazuju na otvorenu mržnju prema muslimanima Bošnjacima i veličaju ratnog zločinca Radovana Karadžića, pred Haškim tribunalom osuđenog na doživotnu robiju za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

 

Senada Kalić

 

Podeli