Društvo

Bela tehnika za Rome u Novom Pazaru

U Novi Pazar je stigla bela tehnika za 108 romskih porodica. Ovom donacijom zaokružen je proces podrške Romima u tom gradu.

„Evropska unija je preko UNOPS-a,  organizovala zadnju fazu opremanja domaćinstava. Znamo da je u poslednjih nekoliko godina uz pomoć Evropske unije i Vlade Srbije Grad Novi Pazar mnogo uradio na izgradnji jednog urbanog naselja za Rome u ovom gradu“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Donatorima je podršku u organizaciji isporuke pomoći pružila lokalna humanitarna organizacija „Merhamet“, koja godinama radi sa Romima.

„Mi imamo kopletnu bazu podataka. Napravili smo spisak kako domicilnog stanovništva, tako i raseljenih lica, kojima se danas raspoređuje ova donacija“, objašnjava predsednik  Ismet Suljović.

Iako je padala jaka kiša sve porodice su stigle na mesto isporuke. Neki od njih prvi put imaće  u svojim kućama belu tehniku, jer su do pre nekoliko godinama živeli u improvizovanim barakama.

„Mi se zahvaljujemo za ovu donaciju. Ide zima i ona je sada najvažnija“, rekao je u ime raseljenih Roma Mefajilj Đukatani .

Sehada Suljević obradobala se šporetu, frižideru i veš mašini. Kaže njen i život njene porodice sada će biti mnogo lakši.

„Nismo imali ni frižider, ni šporet, a ni veš mašinu. Sve smo na ruke prali“, kazala je ona.

U Novom Pazaru u posebno teškim uslovima živele su raseljene romske porodice. Međutim, zahvaljujući brojnim donacijama i različitim projektima izgrađene su ima kuće, a neki od njih našli su i posao u obližnjem reciklažnom centru.

Podeli