Categories: DruštvoVesti

Počinje realizacija GIZ- ovog projekta „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere”

Grad Novi Pazar sa projektnim partnerima – opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka (SEDA), Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet i Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC), potpisnik je partnerskog ugovora za realizaciju projekata „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere”. Ugovor o realizaciji potpisan je danas u Kulturnom centru, a sam projekat usmeren je na povećanje zapošljivosti povratnika prema sporazumu o readmisiji, Roma i drugih teže zapošljivih kategorija kroz programe obuke prilagođene potrebama lokalnog tržišta rada, podršku zapošljavanju i programe samozapošljavanja i razvoj socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru i Tutinu.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Opštine Tutin Kenan Hot.

Glavni cilj projekta je povećanje zapošljavanja i zapošljivosti ciljnih grupa jačanjem kapaciteta lokalnih struktura, kao i umrežavanjem na lokalnom i regionalnom nivou.
Planirano je da zahvaljujući projektu 40 nezaposlenih lica prođe kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao i treninge za započinjanje sopstvenog posla. Nakon perioda edukacije, korisnici projekta će moći da pokrenu sopstveni posao zahvaljujući dobijenim sredstvima ili da se zaposle kod prethodno odabranih poslodavaca. Paralelno sa tim, 2 udruženja građana dobiće podršku kako bi razvili i unapredili sopstveno socijalno preduzeće. Ciljna grupa korisnika na projektu biće prvenstveno povratnici po Sporazumu o readmisiji, Romi i mladi do 30 godina.

„Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“ deo je projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Kabinetom potpredsednice Vlade Republike Srbije kao predsednice Koordinacionog tеla za praćеnjе rеalizacijе Stratеgijе za socijalno uključivanjе Roma i Romkinja u Rеpublici Srbiji za pеriod od 2016. do 2025. godinе.

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 hour ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

14 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

14 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

14 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago