EkonomijaVesti

Mali: Od 1. januara povećanje penzija za 5,4 odsto

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će 4. ili 5. novembra biti isplaćena pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, a da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,4 odsto.

Gostujući na televiziji O2, ministar finansija rekao je da će penzije biti povećane po švajcarskoj formuli, gde se iznos penzije određuje na osnovu visine prosečne plate i inflacije.

„Povećanje plata u javnom sektoru, u rasponu od osam do 15 odsto, biće od novembarske plate koja se isplaćuje u decembru. Medicinske sestre će dobiti povećanje od 15 odsto, a prate ih doktori sa 10 odsto, dok će zaposleni u državnoj upravi imati povećanje od osam odsto“, naveo je Mali.

Kako je prenelo Ministarstvo finansija, Mali je izrazio očekivanje da će ove godine privredni rast iznositi 3,5 odsto, „a možda i 3,6 ili 3,7 odsto“.

„Očekujem da će biti i do 3,7 odsto. Pre svega, imate eksterne faktore koji utiču na tu stopu rasta, usporavanje ekonomije u Nemačkoj i Italiji koji su naši najveći spoljnotrgovinski partneri, ali s druge strane povećane investicije kod nas, pogotovo u građevinarstvu, dovele su do toga da uprkos usporavanju imamo stopu rasta od 3,5 odsto, a za sledeću godinu cilj nam je četiri odsto“, naveo je Mali.

Mali je dodao da je po visini stranih direktnih investicija Srbija u prvih sedam meseci ove godine na oko 2,3 milijardi evra, što je kako je naveo, 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podsetio je da je Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke i da sada zauzima 44. mesto, pri čemu je svrstana u prvih 10 zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

„To znači da kada investitor odlučuje gde će da ulaže, on gleda koje su zemlje na toj listi rangirane pri vrhu, jer su to zemlje koje su sigurne za ulaganje, zato je veoma važno što napredujemo na tim objektivnim istama, jer time uvećavamo broj investicija“, naveo je Mali.

Najavio je da će budžet za 2020. godinu biti razvojni i da će kapitalne investicije biti apsolutni prioritet, kao i da će biti značajnih ulaganja u infrastrukturu.

„Hrabre mere fiskalne konsolidacije koje su podrazumevale štednju, dovele su do toga da za prvih osam meseci imamo suficit u budžetu 46,6 milijardi dinara, da imamo stopu rasta prošle godine od 4,4 odsto, a ove godine 3,5 odsto, da smo potpuno konsolidovali javne finansije i da je javni dug sada potpuno stabilan“, rerkao je Mali.

On je dodao da je situacija izuzetno dobra i da je Srbija zato prvi put posle pet godina imala rebalans budžeta, a višak novca usmeren je ka većim kapitalnim investicijama, ka povećanju plata u javnom sektoru i penzija i ka isplati jednokratne pomoći penzionerima.

 

Izvor: Beta

Foto: BETAPHOTO

Podeli