DruštvoVesti

Delegacija BNV na 30. godišnjici udruženja Bosna Sandžak

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom dr. Jasminom Curić  učestvovala jena svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. godišnjice rada udruženja Bosna-Sandžak iz Istanbula.

Predsjednica Curić je na skupu rekla da je udruženje „Bosna-Sandžak“ osnovano u vremenu kada se za Bošnjake ponavljala sudbina po ko zna koji put i kada su rasuti po svijetu mnogi od njih potražili utočište u, uvijek za Bošnjake, bratskoj zemlji Turskoj te da su u vremenu rata u Bosni a i u mračnim vremenima za Sandžak udruženje Bosna-Sandžak bilo svjetionik i putokaz utočišta.

„Svih 30 godina postojanja, ljudi okupljeni u ovom udruženju, dijelili su sa svojom braćom po porijeklu, braćom iz Bosne i Sandžaka, svoju imovinu, svoje vrijeme i svoju ljubav. I mi im se na tome iskreno zahvaljujemo. Neka se ove veze nikada ne raskinu a udruženje Bosna-Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće neka uvijek budu vezivno tkivo tih veza. Neka vam je hairli i sretno 30 godina postojanja i hvala vam na pozivu i naporima koje ste uložili da nas danas okupite ovde.“ – istakla je predsjednica Curić.

Udruženje Bosna-Sandžak osnovano je 1989. godine u Istanbulu i okuplja Bošnjake iz BiH i Sandžaka. Ovo udruženje već pune tri decenije pomaže projekte usmjerene na poboljšanje položaja Bošnjaka na Balkanu, kao i na projekte povezivanja balkanskih zemalja i Republike Turske.

Delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća pored predsjednice Curić činili su i potpredsjednici dr. Sait Kačapor i dr. Fuad Baćićanin, te sekretar Mirza Hajdinović.

 

Podeli