DruštvoVesti

Unapređenje kapaciteta za saradnju lokalnih aktera zaduženih za bezbednost

Kulturni centar DamaD u saradnji sa gradom Novim Pazarom i uz finansijsku podršku Misije OSCE u Srbiji organizuje  trodnevni trening na temu „Unapređenje kapaciteta za saradnju lokalnih aktera zaduženih za bezbednost“, na Kopaoniku, od 25-27. oktobra 2019.u okviru projekta „NOVI PAZAR BRINE – Lokalno partnerstvo za sigurnu zajednicu“.

Projekat ima za cilj unapređenje saradnje između OCD i državnih institucija u identifikovanju, praćenju i rešavanju pitanja vezanih za ljudske sigurnost i društvenu bezbednostna lokalnom nivou, uključujući i podizanje razumevanja i bezbednosne kulture mladih, naročito devojaka i devojčica

Trening je namenjen svim članovima/cama Saveta za bezbednost grada Novog Pazara, kao i delegiranim predstavnicima/cama Saveta za rodnu ravnopravnost, Saveta za mlade i Kancelarije za mlade, sa ciljem da se zajedničkim podizanjem kapaciteta i sinergijom budućeg zajedničkog delovanja doprinese integrisanju rodne perspektive i perspektive mladih u lokalne bezbednosne politike i prakse rada Saveta za bezbednost grada Novog Pazara.

Neposredni povod za ovaj trening je izrada predloga„Standardnih operativnih postupakakoji integrišu rodnu perspektivu i perspektivu mladih u redovni rad Saveta za bezbednost grada Novog Pazara (SBNP). SOP je kreiran sa idejom da se sadašnjim i budućim članovima SBNPomogući da budu jednako dobro informisani o pitanjima ljudske bezbednosti u lokalnoj zajednici, perspektivama žena i mladih u odnosu na bezbednosne izazove, rizike i pretnje, i akterima koji mogu da doprinesu unapređenju. SOP ima za cilj i da osigura pristup institucionalnoj memoriji i okvirnim smernicama rada Saveta za bezbednost i ubrza uključivanje novih članova kad god dođe do promene u sastavu ovog tela.

Trening sprovode dr Danijela Spasić, Akademija kriminalističkih i policijskih studija /Univerzitet za kriminalističku istragu i policijske studije i Biljana Maletin, ekspertkinja za uvođenja rodne perspektive u programe i politike.

Podeli