DruštvoVesti

IZ u Srbiji traži sankcije za Mustafu ef. Spahića

Mesihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio je od Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  da se Mustafi Spahiću zabrane nastupi, kao i da se njegovi udžbenici izbace iz medresa.

“U povodu dugogodišnjeg klevetanja brojnih autoriteta u Islamskoj zajednici od strane Mustafe Spahića zvanog Mujki, predsjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i devet članova Sabora sa područja ova dva mešihata, uputili su zahtjev predsedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se na narednom zasjedanju u dnevni red uvrsti slučaj Mustafa Spahić.”saopštaila je informativna služba Mešihata IZ u Srbiji.

U obrazloženju se ističe da je Mustafa Spahić član grupe koja godinama , kako se navodi u saopštenju “ klevetama nasrće na čast i dostojanstvo uglednika Islamske zajednice sa jasnom namjerom njihove diskreditacije, što je kulminiralo nedavnim bezočnim blaćenjem kandidata za izbor reisu-l-uleme dr. Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije zagrebačkog dr. Aziza Hasanovića u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje”, objašnjeno je u saopštenju.

“U dopisu se, između ostalog, od Sabora traži da se ovoj osobi zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te de se njegovi, uglavnom plagirani, udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.”, ocenjuju u saopštenju IZ u Srbiji.

“Od reisu-l-uleme Kavazovića se traži jasno distanciranje od djelovanja i izjava Mustafe Spahića.

Dopis je dostavljen i reisu-l-ulemi Kavazoviću, članovima Vijeća muftija, kao i svim članovima Sabora.”, stoji u saopštenju IZ u Srbiji povodom dopisa koji su uputili  predsedniku Sabora IZ u BiH Safetu Softiću.

Povod za ovo saopstenje je, kako kažu u IZ uSrbiji  “napad na čast i dostojanstvo uglednika IZ Muamera Zukorlića i Aziza Hasanovića”.

Svemu tome prethodile su kritike Mustafe Spahića na kandidaturu Muamera Zukorlića za poglavara IZ u BiH. U intervjuju datom za sarajevski list “Oslobođenje”  Mustafa ef. Spahić je ocenio da “Nikad bolji kandidat nije imao goreg protivkandidata”.

MUSTAFA SPAHIĆ JE KRITIKOVAO KANDIDATURU MUAMERA ZUKORLIĆA ZA POGLAVARA IZ U BIH

Spahić se u intervjuju osvrnuo i na Zukorlićevu titulu akademika.

“On prvo bude rektor, pa onda upiše postdiplomski studij, a čim upiše postdiplomski postane akademik “, kazao je Spahić.

Takođe on je komentarisao i Zukorlićeve optužbe o prekobrojnom kabinetu reisu-l-uleme Kavazovića kao neverovatne i neosnovane s obzirom na to šta sve Rijaset pokriva kao institucija. Spahić je tom prilikom kazao da se “kune Allahom dž.š da u reisovom kabinetu i reisovim službama manje radi uposlenih nego što Zukorlić ima telohranitelja i žena”.

Inače Mustafa ef. Spahić je je islamski intelektualac. U Sarajevu je završio  Gazi Husrev-begovu medresu (1973.) i Fakultet političkih nauka (1978.).

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vratio se u Sarajevo 1986.  Od 1993. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi predaje Sociologiju, Povijest islama i Ahlak. Uz profesorsku svakog petka obavlja i hatibsku dužnost u džamiji Hasan Čoban zade u Sarajevu.

Objavio je veliki broj dela iz oblasti islama, socijologije, kao i mnoge osvrte na aktuelna dešavanja i probleme u Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkom društvu.

A.M.K.

foto: sandzaklive, sanzakpress

 

Podeli