Categories: DruštvoVesti

Nova pravila za turističke agencije – veća sigurnost putnika

Nova pravila o radu turističkih agencija, koja stupaju na snagu od januara 2020. godine, zaštitiće putnike od problema koji su u turizmu, poput otkazivanja putovanja, bili česti ranijih godina, izjavio je za “Politiku” ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i najavio uvođenje depozita koji će agencije plaćati za dobijanje licenci.

“Sistem se konačno postavlja na zdrave osnove i očekujuem da će u narednim godinma biti još “mirnije” nego ove sezone. Prvi put se uvode depoziti za dobijanje licenci, a organizatori će ubuduće snositi rizik i za svoje subagente”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da će jedna od novina biti mogućnost da putnik u svakom trenutku u osiguravajućoj kući proveri da li je osiguran pre polaska na putovanje. Prema novom pravilniku, turističke agencije biće svrstane u četiri kategorije i to po broju putnika. U prvoj kategoriji biće agencije koje imaju do 1.000 putnika, u drugoj od 1.000 do 5.000 putnika, a u trećoj agencije koje su imale od 5.000 do 10.000 putnika.

U četvrtu kategoriju biće svrstane agencije sa više od 10.000 putnika. Na osnovu tih kategorija biće određen i iznos depozita – od 2.500 do 10.000 evra. Agencijama je omogućeno da novac od depozita operativno koriste, ali ga moraju imati na računu na kraju svakog meseca. Pravilnik o uslovima za licenciranje organizatora putovanja biće potpisan već do kraja oktobra, navodi “Poltika”.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay/Jan Vašek

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

15 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

15 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

15 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago