Sirija: Oslobođen Tel Abyad, proterani civili se vraćaju

Oružane snage Turske i Sirijska nacionalna vojska su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji pod okupacijom terorista YPG/PKK-a te uništiti teroristički koridor koji teroristi nameravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Civili se vraćaju u sirijski grad Tel Abyad koji je prije četiri dana oslobođen u okviru operacije “Izvor mira“ koju Turske oružane snage i sirijska nacionalna vojska provode na severoistoku Sirije.

U okviru operacije u nedelju je od terorista oslobođen pogranični sirijski grad Tel Abyad, a turske i sirijske opozicione snage i dalje pretražuju grad i rade na uspostavi reda i sigurnosti.

Prognani meštani su se počeli vraćati u Tel Abyad, a upomoć im pristižu borci sirijske nacionalne vojske.

Tel Abyad je distrikt u sastavu sirijske provincije Rakke, a smešten je u neposrednoj blizini granice i turskog grada Akcakale.

Teroristi ISIS-a su okupirali Tel Abyad 2014. godine, a godinu kasnije su uz podršku američkih snaga pod okupaciju stavili teroristi YPG/OKK-a.

Teroristi YPG/PKK-a su pod pretnjom iz Tel Abyada proterali arapske i turkmenske zajednice, a prognanici su izbegli u šatore u sigurnijim regijama.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog veka vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK-a u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”.

Iz Sirije za RTV Novi Pazar izveštava Jusuf Emin.

 

Jusuf Emin

Senada Kalić

 

Podeli