Društvo

Novi Pazar u dijalogu

U okviru projekta ”Novi Pazar u dijalogu”, koji je podržan od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Grada Novog Pazara, u Centru za decu i mlade ”Duga” priređen je svečani koktel za mlade iz Beograda i Novog Sada, koji će narednog vikenda boraviti u ovom gradu. Nakon koktela održana je i internacionalna sesija na temu ”Youth for peace”.

Novi Pazar ponovo u dijalogu. U ovoj sesiji sa Beogradom i Lisabonom. Ponovno pokretanje dijalog kafea bio je povod za ovu svečanost, koja je priređena i za mlade goste, iz Beograda i Novog Sada, kao i predstavnike partnerskih organizacija.

”Trudili smo se sve ove godine da budemo ravnopravni sagovornici svojim kolegama iz sveta. Imali smo sreću da za ovaj projekat dobijemo podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Grada Novog Pazara, jer je prepoznat kao značajan za afirmaciju Novog Pazara, kao mehanizam njegove kulturne i turističke promocije”, rekla je direktorka Centra ”Duga” Fatima Durović.

Goste je pozdravio i predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije koje je koordinator projekta Mreža dijalog kafea u Srbiji Milorad Kondić. On je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka i daljeg razvoja saradnje sa Dijalog kafeom iz Novog Pazara.

Događaju su prisustvovali i predstavnici novopazarske kancelarije Misije OEBS-a u Srbiji, Kancelarije za mlade, kao i Gradske uprave.

”Mi smo 2015.godine, uz pomoć UNDP-a Japana i Turske otvorili ovaj Dijalog kafe. Moram da kažem da sam u početku bio skeptičan kada je u pitanju ovakav koncept, da mali Novi Pazar treba da se poveže sa velikim gradovima Evrope i sveta. Ali očigledno da ove nove generacije, rođene u 21. veku nemaju problem daljine, da sve zavisi od brzine neta i da oni u sekundi mogu da stignu na drugi kraj planete. Tada uvidite da sve ovo ima itekako smisla i značaja”, rekao je član Gradskog veća Novog Pazara, Mirsad Jusufović.

Novi Pazar će narednog vikenda biti domaćin karavanu mladih iz Beograda i Novog Sada. Gosti će imati priliku da se upoznaju sa znamenitostima ovog grada, da posete nešto od kulturnih programa i sadržaja, i ono najbitnije, da vode dijalog sa svojim vršnjacima iz namlađeg grada u Evropi.

S.Lj.

Podeli