DruštvoVesti

Sarađivaće novopazarski i bjelopoljski muzej

Novopazaski muzej Ras uspostaviće saradnju sa bjelopoljskim muzejom. Tim povodom rukovodstvo muzeja i bjelopoljske biblioteke danas je boravilo u Sandžaku. Ugovor koji je danas potpisan podrazumeva realizaciju zajedničkih projekata na polju etnologije, umetnosti i književnosti.

Intencije idu usmeru uspostavljanja saradanje kakvu su dva muzeja ranije imala, objašnjava diektor novopazarskog muzeja ’’Ras’’ Fuad Baćićanin.

Saradanja će započeti gostovanjem izložbi, objašnjava on.

’’Zaista mi imamo dosta zajedničkog i dosta toga da pokažemo jedni drugima. Danas ćemo potpisati ugovor o saradnji, sada je to takozvana prekogranična saradnja, i već smo danas dogovorili nekoliko zajedničkih projekata na kojima možemo da radimo a tiču se etnologije, umetnosti, književnosti. Tako da se nadamo da će ova saradnja biti mnogo bolja’’ kaže Baćićanin.

Da će saradnja biti uspostavljena potvrdio je i direktor bjelopoljskog muzeja Željko Raičević.

’’Sve što radimo u našem bjelopoljskom muzeju, a naročito kada se tiče etnografije oslanja se u velikom meri na ovaj deo Sandžaka, zato smo i odlučili da dođemo kod naših prijatelja u Novi Pazar, da vidimo kako oni rade i da prikupimo njihova pozitivna iskustva. Svakako očekujemo i uzvratnu posetu kako bismo i mi njima preneli stečena iskustva i upoznali ih sa muzejskim aktivnostima’’

Gosti su tokom boravka u Novom Pazaru obišli i aktuelna iskopavanja na lokalitetu novopazarske tvrđave, odnosno bedema.

 

Senada Kalić

Podeli