Društvo

Probiotici i hronične bolesti

Značaj probiotika u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti tema je nacionalnog seminara prve kategorije, koji je održan u Novom Pazaru. Predavanje je namenjeno lekarima svih specijalnosti i farmaceutima i ima cilj unapređenje zdravlja ljudi.

Naučna saznanja pomeraju granice, ali nas neretrko vrate i u prošlost, da se zapitamo kako su nekada ljudi živeli i zašto su bili zdraviji. Upravo zbog toga ovo predavanje, prema mišljenju predavača, profesora doktora Borislava Kamenova ima višestruki značaj i namenjeno je lekarima svih specijalnosti i farmacetutima,jer interprofesionalna saradnja doprinosi poboljšanju zdravlja ljudi.

”Naša creva propuštaju samo ono što treba. Tu se nalaze normalne bakterije koje nas štite od opasnih bakterija i virusa, ali i od otrova i toksina. Kada dođe do takvih poremećaja, a mi mnogo toga radimo da to poremetimo: hrana nije dobra, zaboravljamo da ne mora baš antibiotik svaki čas da se daje, a mi dajemo i lečimo virusne infekcije, i tako napravimo uvod u razvoj svih mogućih bolesti, od autoimunskih, zlućudnih, malignih bolesti. Deca zbog toga često oboljevaju. Mi ih sve više lečimo antibioticima, a zaboravljamo zapravo zašto ona boluju. Boluju zbog toga pšto nemaju dobru komunikaciju sa okruženjem”, kaže profesor dr Borislav Kamenov.

”Saznanja koja su danas prisutna – ističe profesor Kamenov – omogućavaju racionalniji pristup rešavanju problema, koji nas vodi ka istraživanju uzroka, a ne, kao što je često praksa, lečenju simptoma. Ovom nacionalnom seminaru prisustvovali su lekari i farmaceuti iz Novog Pazara, ali i okolnih gradova.

S.Lj.

Podeli