VestiZanimljivosti

Boli vas stomak, slab vam je apetit i pojavila vam se krv u stolici? Imate čir, a “Ruski travar” ima 7 saveta kako da ga pobedite

Čir na želucu izaziva stres, a od njega obolevaju ljudi svih starosnih dobi. Najčešće komplikacije su mučnina, slab apetit i bol, a javljaju se u proleće i jesen. Aktivni čir se često manifestuje kao bol u gornjem delu stomaka, a neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.

Ukoliko se pojavi temperatura, obavezno treba posetiti gastroenterologa i strogo se pridržavati terapije i dijete koju preporuči. Međutim, neki domaći lekovi mogu da pomognu. Mnogima je poznato da beli luk umiruje želudac, ali ne treba zaboraviti ni sodu bikarbonu. U Rusiji oboleli od čira na želucu doručkuju kašu i tokom dana pojedu kašičicu meda.

 

1. Soda bikarbona

Na vrh noža se uzme soda bikarbona i sipa u pola šolje ključale vode, pa popije.

2. Mleko i kaša

Mleko ili tečna kaša efikasno otklanjaju bol, pa to treba doručkovati.

3. Sok od kupusa

Korisne bakterije fermentisanih namirnica “drže” loše bakterije pod kontrolom, što smanjuje rizik od nastanka čira. Kiseli kupus i jogurt održavaju ravnotežu dobrih bakterija u crevima. Sok od svežeg kupusa sprečava i leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Svakodnevno se uzima samo 50 mililitara sirovog soka od kiselog kupusa.

4. Kašičica meda

Med proizvodi vodonik-peroksid, koji ubija štetne bakterije koje utiču na razvoj čira. Dve kašičice dnevno su dovoljna doza, a ko nema akutni čir, dovoljno je da pojede kašičicu meda dnevno.

5. Banane u prahu

Nezrele banane povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu koji stvara zaštitni sloj koji pomaže u lečenju čira i sprečava njegov nastanak. Najbolji efekat ima banana u prahu, koja se može kupiti, ali pošto obično sadrži šećer, najbolje je napraviti prah kod kuće. Banana se očisti, izreže na tanke kriške i ostavi da se dobro osuši na suncu ili u rerni, a potom se samelje u prah.

Banane u prahu se pomešaju sa kašičicom meda i jedu tri puta dnevno.

6. Beli luk

Naučnici veruju da beli luk drži “pod kontrolom” helikobakteriju, čije razmnožavanje stvara čir na želucu. Ipak, ne treba preterivati sa uzimanjem belog luka, čije je dejstvo isto kada je u prahu i kada je svež.

7. Sladić

Sladić podstiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi. Međutim, pored čaja, bolje rezultate daju tablete koje se grickaju poput bombona.

Čaj se pravi od korena: pola kašičice se prelije sa 200 ml ključale vode, poklopi i posle pet minuta procedi. Pije se šolja nekoliko puta dnevno, uvek posle jela.

 

Izvor: Večernje novosti

Podeli