Poruka sa trilaterale: Turska stabilizujući faktor, nastavljamo saradnju

Postavljanju kamena temeljca za izgradnju atoputa Beograd – Sarajevo prethodio je Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome je učestvovao državni vrh tri zemlje.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a osim Erdogana, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić je rekao da je Turskoj i predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zahvalan zbog njegove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu koja je veoma važna.

Za Srbiju je, navodi, ovo veliki i važan dan.

“Od 1945. godine kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo ni dobrih puteva, ni dobrih pruga. I sada je vreme da se to promeni. Završili smo svu papirologiju, obezbedili finansiranje projekta pripremili dokumentaciju”, istakao je predsednik.

Vučić je naveo da je za most preko Save obezbeđeno finansiranje, završena papirologiju, i pripremljena dokumentaciju.

“Želim da vas obavestim da će most kod Rače da bude izgrađen našim parama. Zato će to trajati tri godine, inače bi da nije tog mosta projekat bio završen za godinu i po dana”, izjavio je Vučić.

Kako je rekao auto-put Srbiju spaja sa Bijeljinom i Tuzlom.

“Uvek su Tuzlaci više naginjali ka Beogradu, nego ka zapadnuim delovima bivše Jugoslavije, a tu smo neku nit uspeli da izgubimo posle sukoba 90-ih godina”, naveo je predsednik Vučić.

Dodaje da je trgovinska razmena iz godine u godinu sve veća.

“Zato smo danas potezali mape, na kojima smo ucrtavali auto-puteve i pruge. Mislim da smo svi sa zadovoljstvom gledali u takve karte i kako da popravimo život običnih ljudi. Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o boljem životu i drugačijem životnom standaradu, nego kako da se svađaju”, istakao je Vučić.

Dodaje da je posebno bilo reči o prstenu koji bi trebalo da spoji Beograd i Sarajevo.

“Taj put bi spojio Srbe iz Beograda sa Srbima u Gackom, Nevesinju, Bileći i Trebinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara, Tutina sa Sarajevom, a tako i Srbe i Bošnjake. Uvezali bismo se i imali bismo neuporedivo bolju komunikaciju. Za samo tri sata normalne vožnje bili bi iz Beograda u Sarajevu”, naveo je Vučić.

Navodi da je spreman uvek da razgovara.

“Voleo bih da ne gledamo preko plota jedni druge, da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već kako da živimo zajedno”, istakao je predsednik Srbije.

Erdogan: Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je današnji trilateralni samit bio plodonosan, kao i da će se naredni put sastati u BiH, a potom i u Turskoj.

“Mi smo odlučni da nastavimo trilateralni mehanizam”, naveo je Erdogan.

Kada je reč o Srbiji i BiH, Erdogan je istakao da misli da će to zbližiti ljude i zemlje, ali da je najvažnija poenta sastanaka to što se razmišlja o celom regionu.

Dodao je da problemi sa vladom u Sarajevu moraju da se reše, zato što bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa radom.

Govorećo o auto-putu Beograd–Sarajevo, Erdogan je naveo da preduzimaju korake u tom smislu i da će to još više zbližiti Srbiju i BiH i dovešće do nekih još važnijih dešavanja u budućnosti.

“Put je sinonim sa civilizacijom i sa životom i ako budemo uspeli da izvedemo da imamo put između dva naroda to će imati još veći uticaj i na stanovništvo i sprečiće odliv stanovništva”, naglasio je Erdogan.

Dodao je da će time učiniti region mestom koje privlači ljude i koje će biti dostupno preko svojih puteva i da ljudi neće više morati da odlaze iz svoje domovine.

Zahvalio je Vučiću što je bio domaćin i istakao da se raduje predstojećim sastancima.

Dodik: Želimo da radimo i nižemo uspehe

Milorad Dodik je rekao da i nakon sastanaka sledi formalno obeležavanje saradnje kroz otvaranje deonice auto-puta koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo i omogući bolju komunikaciju.

Razgovaralo se, kaže i o gasovodu “Turski tok” za šta je zainteresovana Republika Srpska.

“To je svakao potreba da se očuva stabilnost i mir”, naveo je Dodik.

Erdoganove reči, kako je naveo, da se izbegne bilo kakav etnički sukob na ovim prostorima – “želimo da to činimo i radimo i da u tom pogledu nižemo uspehe”.

“Mi smo u zaostatku kada se radi o projektima, ali verujemo da bi moglo doći do formiranje Saveta ministara koji bi operativno trebalo da deblokira ovu vrstu saradnje”, naveo je Dodik.

Prema rečima Milorada Dodika saglasili su se da sledeće godine sastanak bude u BiH, a one tamo u Turskoj.

Džaferović:  Turska stabilizujući faktor u regionu

Član Predsedništva Bih Šefik Džaferović istakao je da je Turska stabilizujući faktor u celom regionu.

“Turska ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom. Može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Blakanu”, rekao je Džaferović i zahvalio Erdoganu na tome.

Ukazao je i da BiH i Srbija imaju svoje blateralne odnose i dodao da će svoja “bilateralna pitanja kojih ima rešavati u bilateralnom dijalogu”.

“Postoje brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije i ta pitanja treba početi rešavati”, dodao je Džaferović i istakao je da je zbog toga potebno voditi dijalog.

Smatra da je potrebna intezivnija saradnja između institucija Bosne i Hecegovine i Srbije. “Samo se tako mogu na pravi način rešiti svi bilateralni problemi”, dodao je Džaferović.

“Ono što je zajedničko za sve naše države koje učestvuju u ovoj trilaterali je pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd ili Beograd-Sarajevo kako god hoćete čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovde u Republici Srbiji”, rekao je Džaferović.

Ukazao je da je to vrlo važan projekat, “to je projakat koji definitivno utiče i na mir i na stabilnost u celom regionu”.

Naveo je da je Srbija završila svoje obaveze i unutar sebe i odnose sa Turskom i danas otpočinje deo izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

“Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija Bosne i Hercegovine što je moguće prije definiramo i nakon toga zaključimo odgovrajuće ugovore i sa Turskom i sa Srbijom kako bi taj projekat što prije bio relaziran”, zaključioje Džaferović i dodao da je to za njega danas najvažnije na sastanku.

Komšić: Javile se i nove ideje

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da se razgovaralo i o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, o mogućnostima finansiranja, trasama itd.

Dodaje da će se o bilateralnim pitanjima govoriti na međusobnim bilateralnim susretima.

“Ali, javile su se i nove ideje koje se tiču železničke mreže. Pošto je reč o zahtevnom terenu – to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni jer povezuju dve zemlje. Pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se one izgrađuju”, rekao je Komšić.

Naveo je da stoji na raspolaganju, sa nadom da će se susreti nastaviti.

Izvor: RTS

FOTO: Foto: Predsjedništvo Republike Turske/Murat Çetinmühürdar – Anadolu Agency

Preuzeo: A. Ni.

Podeli