Categories: DruštvoVesti

Ljajić :”Interes je da razvijemo sve vidove saradnje sa Turskom”

“Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje – ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu”, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija RasimLjajić za TV Pink.

Ljajić se danas sastao sa predsednikom Republike Turske Redžepom Taipom Erdoganom koji, podsećamo, boravi u dvodnevnojposeti Srbiji.

Ljajić je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića s turskim predsednikom rezultirali time da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

“I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da ekonomski odnosi dve zemlje napreduju”, naveo je Ljajić.

Podseća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika biti potpisano još desetak.

“Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz”, precizirao je minsitar.

On navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona evra. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar -Tutin u vrednosti od 25 miliona evra.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

 

Senada Kalić/Agencije

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

9 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

16 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

16 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

16 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

16 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

16 hours ago