Kamen temeljac: Erdogan u Sremu, ozvaničiće početak radova na autoputu BG-SA

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prisustvovaće trilateralnim sastankom lidera Srbije, Turske i BiH.

On će prisustvovati i obeležavanju početka gradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predvidjene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tog tela, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Jedan od najvažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici izmedju Sremske Rače i Kuzmina, u toku su, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

Erdogan i Vučić su, nakon bilateralnih sastanaka, tokom prvog dana posete, podvukli značaj mira i stabilnosti u regionu.

Oni su naglašili da nema napretka bez mira i stabilnosti, a Erdogan je ocenio da bi autoput Beograd-Sarajevo mogao biti most prijateljstva i saradnje.

Vučić je ocenio da je od velikog značaja po stabilnost regiona održavanje trilateralnog samita i posvećenost Turske ovom regionu.

 

Izvor: Tanjug/B92

Foto: Tanjug, AP Photo,Darko Vojinovic

Preuzela: Senada Kalić
Podeli