DruštvoVesti

DRUGI DAN POSETE Vučić i Erdogan domaćini na Trilateralnom samitu, danas svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

Drugog dana posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji polaganjem kamena temeljca biće obeležen početak radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo.

Događaju će prisustvovati i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je i domaćin posete, kao i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Pre toga, u srpskoj prestonici, u Palati Srbija, biće održan Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, čiji će domaćini biti srpski i turski predsednici.

Delegaciju BiH predvodiće Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Upravo će današni događaj sa polaganjem kamena temeljca biti možda i najznačajniji događaj tokom posete turskog predsednika Srbiji.

On je u Beograd došao juče, kada mu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, nakon čega je sa svojim srpskim kolegom razgovarao najpre u četiri oka, a zatim i na Visokom savetu za saradnju.

Tokom dana, predsednici su obišli i izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a otvorili su i Srpsko-turski poslovni forum.

Takođe, u njihovom prisustvu je razmenjeno i devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja, a razmenjene su i izdanja prigodnih poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

okom zajedničke konferencije za medije, Vučić i Erdogan su u više navrata isticali ekonomsku saradnju dve zemlje, istakavši da će raditi na tome da trgovinska između dve zemlje dostigne 1,5 milijardi evra.

Sa Erdoganom u Beograd došlo je više od stotinu turskih privrednika. Osim o saradnji u najrazličitijim oblastima, ovu posetu obeležiće i infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije puta Novi Pazar – Tutin.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Prema dostupnim podacima, u Srbiji posluje 515 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Predsednik Turske je poslednji put u Beogradu bio pre dve godine, kada je posetio i Novi Pazar, a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, gde je ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

 

Izvor: Blic

Preuzela: Senada Kalić

Podeli