DruštvoVesti

Uspešne laparoskopske operacije u Opštoj bolnici

Lekari Prve hiruške klinike , Kliničkog centra Beograda i hirurzi novopazarske Opšte bolnice izvodili su tokom vikenda  u Novom Pazaru laparoskopske operacije. Operisanje na ovaj način resekcije želudca , kao i uklanjanje kancera debelog creva bogato je iskustvo za ovdašnje lekare. Najveću korist od ovakve saradnje imaće pacijenti koji su sada u mogućnosti da dobiju vrhunsku zdravstvenu uslugu  u Novom Pazaru .

Eminentni profesori iz Beograda izveli su na novopazarskoj hirurgiji složene laparoskopske operacije koje se kako je objasnio direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović  prvi put rade u Novom Pazaru. On je istakao prednost ovakvih operacija.

„Za naše pacijente je to izuzetno velika korist. Imati ovakve stručnjake u našoj  bolnici , a drugo imati tako veliku operaciju i ubrzo biti kući je velika privilegija naših pacijenata“, objasnio je Mahmutović.

Saradnja između lekara iz Beograda i Novog Pazara korisna je za sve smatra zamenik direktora Prve hiruške klinike , prof. dr Aleksandar Simić .

„Ovakve operacije stvaraju sjajnu perspektivu za ovaj region i uopšte za nas. Tako ćemo smanjiti pritisak na naše bolnice jer Klinički centar predstavlja jedan sabirni centar za celu zemlju. A sa druge strane oslobodićemo mlađe lekare da i onu uđu u ovu specifičnu patologiju hirurgije jednjaka i želudca“, kazao je Simić.

Asistent , dr Ognjen Skrobić objasnio je zahvat u kojem je on učestvovao osvrćući se na patološku  gojaznost kao nešto što nije samo estetski problem nego i zdravstveni, koji uzrokuje mnoga druga oboljenja : srca, krvnih sudova, zglobova …  Zato se sve češće leči hiruškim putem.

Doc. dr Miljan Ćeranić sa kolegama izveo je komplikovanu operaciju karcinoma debelog creva laparoskopskim zahvatom.  Posete medicinskih stručnjaka, rezultat su potpisanog Strateškog sporazuma o saradnji između novopazarske Opšte bolnice i Kliničkog centra Srbije.

A.M.K.

Podeli