DruštvoPolitikaVesti

Erdoganova poseta važna za Sandžak! I Vučić i Erdogan o razvoju

Izrazivši nadu da će konzulat Republike Turske biti od koristi svima i zahvalivši Srbiji koja se složila sa zahtevom, predsednik Republike Turske Redžep Taip Erdoan najavio je otvaranje Konzulata u Novom Pazaru. Tokom posete Erdogana Srbiji biće započeti važni infratsrukturni projekti, izgradnja puta Beograd Sarajevo, te revitalizacija puteva u Sandžaku. Dvojica predsednika danas su se složila da je mir na Balkanu najvažniji politički cilj Srbije i Turske, te da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istaknuto je, dramatično napreduje.

Predsednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan je na zajedničkoj press konferenciji sa srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem najavio i skoro otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.

“Naš cilj je da pružimo bolje usluge našim ljudima. Zahvalan sam Srbiji koja se složila sa našim zahtevom da se otvori Generalni konzulat u Novom Pazaru. U ime svog naroda zahvaljujem i narodu Novog Pazara na ovom sporazumu. Nadam se da će Konzulat biti od koristi’’

Vest o otvaranju Konzulata sa radošću je dočekana u Novom Pazaru i Sandžaku. Podsetimo, ideja o otvaranju Konzulata potekla je pre nekoliko godina, odnosno prilikom prve Erdoganove posete Novom Pazaru o čemu je tada sa njim razgovarao ministar Rasim Ljajić. Ubrzo je usledio i zvaničan zahtev podnet 2011 godine.

O razvoju Sandžaka i infrastrukture u njemu tokom današnje Erdoganove  posete posebno je govorio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da će poseban akcenat biti stavljen na podizanju infrastrukture u ovoj regiji.

„Nešto radimo sami, a dobar deo u saradnji sa Turskom. Najvažnija je deonica Novi Pazar – Sjenica, koja košta oko 24 miliona evra. Hoćemo da se Bošnjaci osećaju kao svi građani ove zemlje“

Podsetimo, predsednika Turske danas je na aerodromu dočekao predsednik Republike  Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega je ispred Palate “Srbija” upriličen svečani doček.

Razmenjeni su i potpisani brojni sporazumi između dve države, a nakon tet a tet sastanka dvojice predsednika i održavanja sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Inače, turski predsednik u Srbiju je došao sa velikom privrednom delegacijom. U našoj zemlji boravi preko 100 privrednika i ova poseta, kako je ranije najavljivano, ima veliki ekonomski značaj, a za Srbiju je važna i sa stanovišta njene pozicije na međunarodnoj sceni.

 

S.K i A.Ni.

Podeli