Erdogan danas stiže u Beograd, poseta u znaku ekonomije

U Srbiju stiže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa delegacijom privrednika. Uoči dolaska on je u intervjuu Politici izjavio da podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, da je Turska spremna da da sve od sebe da reši problem Кosova i istakao da bi trajni i sveobuhvatni sporazum, koji bi bio prihvatljiv za obe strane, bio prihvatljiv i za Ankaru.

Očekuje se da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Beograd stigne oko podneva.

Sa aerodroma “Nikola Tesla”, gde će ga dočekati predsednik Srbije uputiće se ka Palati “Srbija” ispred koje će biti priređen svečani doček. Uslediće razgovori dvojice predsednika u četiri oka.

Nakon toga, Vučić i Erdogan će voditi sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Od 16 sati uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome učestvuje 200 turskih privrednika.

Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, u poslednjih devet godina porasla je za 200 odsto.

Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra. Očekuje se otvaranje još pet kompanija.

Do sada su uglavnom investicije išle ka Srbiji. Posle današnjeg foruma očekuje se da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz naše zemlje, pre svega startap kompanije iz IT sektora.

Drugi dan Erdoganove posete obeležiće svečano otvaranje radova auto-puta Beograd–Sarajevo za koji su pripremni radovi na deonici Sremska Rača – Кuzmin već počeli.

Dvojica predsednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Кomšić i trenutno predsedavajući, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Erdogan je u Srbiji bio i 2017. godine

Erdogan je takođe kao šef države 2017. boravio u Srbiji, a 2010. posetio ju je kao premijer. Prošle godine predsednik Vučić dva puta je posetio Tursku – u maju i oktobru.

Ove godine Ankara i Beograd obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Nivo saradnje je, prema rečima obe strane, najbolji u istoriji i gotovo da nema nesuglasica.

Кada se govori o Кosmetu, Ankara jeste priznala nezavisnost, ali turski predsednik je izjavio i da je Turska spremna da da sve od sebe da reši problem Кosova i istakao da je sporazum koji je prihvatljiv za obe strane, prihvatljiv i za zvaničnu Ankaru.

Često ističe da su odnosi Srbije i Turske važni za mir i stabilnost Balkana.

 

Izvor: RTS

Podeli