PolitikaVesti

Izbori na Kosovu: Izborni proces protiče bez problema

Centralna izborna komisija saopštila je da su sva glasačka mesta za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu otvorena jutros u sedam sati.

Portparol CIK-a Valmir Elezi je na prvoj konferenciji za novinare institucije zadužene za organizaciju izbora istakao da sve protiče prema planu.

“U ranim jutarnjim satima podeljen je osetljiv izborni materijal po glasačkim mestima i sva glasačka mesta su otvorena prema predviđenom vremenu, s izuzetkom nekoliko glasačkih mesta, što je jako mali broj, koja su kasnila nekoliko minuta. U prvom satu, prema informacijama s terena, izborni proces je počeo bez ikakvih problema”, kazao je Elezi.

Elezi je u ime CIK-a pozvao sve glasače da iskoriste svoje pravo glasa.

Glasa se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 19 sati. Pravo glasa ima 1.937.868 birača.

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasaće se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

CIK je potvrdio i 25 političkih subjekata za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima, od kojh su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Na izbore se ide zbog ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je podneo neopozivu ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za Kosovo na razgovor kao osumnjičeni.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli